Ga je een nieuwe verzekering afsluiten voor je motor? Dan wil je natuurlijk niet te veel geld kwijt zijn aan je verzekering, maar wel profiteren van de juiste dekking. Er zijn tal van motorverzekeringen op de markt, maar hoe kies je de juiste verzekering? En hoe kun je besparen op je motorverzekering? Je leest het in dit blog.

Waarom zou je een motorverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een motorverzekering is niet alleen verstandig omdat je kosten (deels) gedekt zijn bij een ongeluk, maar het is ook nog eens verplicht. Heb je een motor in je bezit? Dan moet je hier minimaal een WA-verzekering voor afgesloten hebben. 

Welke motorverzekering past bij jou?

Ga je een motorverzekering afsluiten voor een motor die minder dan twintig jaar oud is? Dan kun je kiezen uit drie soorten verzekeringen: een WA-verzekering, een WA+-verzekering en een all risk motorverzekering. Ieder type verzekering heeft een andere dekkingsgraad. Zo dekt een WA-verzekering alleen materiële schade die je bij een ander veroorzaakt en dekt een WA+-verzekering diezelfde schade, plus schade die aan je motor (of aan jezelf) ontstaat vanwege externe omstandigheden. Een allrisk verzekering dekt daarbij ook schade die aan je motor of je lichaam ontstaat, ook wanneer het jouw eigen schuld is dat deze schade is ontstaan. Welk type verzekering het beste bij jou past, is van een aantal zaken afhankelijk. Ben je een ervaren motorrijder die met name motor rijdt in rustige gebieden? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een WA+-verzekering of WA-verzekering. Ben je een onervaren motorrijder en rijd je ook door drukke steden en/of drukke wegen? Dan kun je beter kiezen voor een allrisk motorverzekering. Maak deze afweging objectief en baseer je altijd op je eigen mogelijkheden, rijvaardigheid en eigenschappen.

Hoe kun je besparen op je motorverzekering? 

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op de motorverzekering. Allereerst kun je kiezen voor een motorverzekering met een minder uitgebreide dekking, zoals een WA- of WA+-verzekering. Daarnaast is het belangrijk dat je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijkt en bij diverse partijen een offerte opvraagt. Zo weet je zeker dat je de voor jou voordeligste optie kiest. Een andere handige tip, is het onderzoeken van de mogelijkheden om de schadevrije jaren van een ander voertuig (zoals je auto) samen te voegen met die van je motor. Hiermee kan je premie een stuk lager uitvallen! Tenslotte bieden sommige verzekeraars je ook de mogelijkheid aan om een winterstop in te voeren voor de motorverzekering, waarbij je gedurende deze periode minder tot geen verzekeringspremie hoeft te betalen.