Hoe zorg je voor optimale hygiëne in je horecaonderneming? Papieren handdoekjes en dispensers zijn onmisbaar om de hygiëne zo hoog mogelijk te houden. Er is een groot verkeer van in- en uitgaande klanten die met voedsel in aanraking komen. In deze tijd is het van belang dat de gezondheid voorop staat, en dat begint met goede hygiëne. Waarom zijn papieren handdoekjes en dispensers zo belangrijk hiervoor? 

Het voorkomt het achterlaten van bacteriën.

Papieren handdoekjes voorkomt het achterlaten van bacteriën. Na het wassen van de handen kunnen er alsnog bacteriën achterblijven. Wanneer je een handdoek gebruikt, veeg je de bacteriën af aan de handdoek. Deze worden natuurlijk ook weer door anderen gebruikt, waardoor je de besmetting alleen maar vergroot. Door papieren handdoekjes  te gebruiken en deze in de prullenbak te gooien, voorkom je verspreiding van bacteriën en virussen. Door de wrijving worden ook veel bacteriën verwijdert. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een luchtdroger, waar bacteriën in achterblijven en rond geblazen worden.

Waar let je op bij het aanschaffen van een dispenser?

Er zijn een aantal dingen waar je op let bij het aanschaffen van een dispenser. Vooral in de horeca is een grote in- en uitstroom van klanten en werknemers. Dit maakt hygiëne extra belangrijk. Door voor een dispenser te kiezen die automatische uitgave heeft, voorkom je dat mensen het apparaat moeten aanraken. Verder kijk je ook naar hoe groot de dispenser is, zodat het niet te vaak bijgevuld hoeft te worden of er geen papier meer is.

Welke soorten papieren handdoekjes zijn er?

Papieren handdoekjes worden ingedeeld aan de hand van de vouwvorm. De meest bekende is de ZZ vorm, ofwel zigzagvorm. Hierbij zijn de papieren handdoekjes in elkaar gevouwen. Het voordeel is dat je de dispenser niet hoeft aan te raken. Daarnaast passen ze ook in de meeste dispensers. De C vorm heeft een dichte vouw. Hierdoor kan je makkelijk meerdere doekjes uit de dispenser halen, maar het risico hiervan is dat je gemakkelijk meer papier uitneemt dan nodig. Dat neemt papierverspilling in de hand, en dat is natuurlijk zonde. Je kan ook kiezen voor intervouw handdoekjes. Deze zijn meerdere keren in elkaar gevouwen. Voordeel hiervan is dat ze groter zijn, dus vaak maar één doekje nodig hebt om te drogen.

Verder zijn papieren handdoekjes ook te onderscheiden in het type papier. Je kan kiezen uit gerecycled papier, wat grijs van kleur is. Dit is beter voor het milieu, maar vaak stugger in materiaal. Je kan ook kiezen voor wit papier, wat van hogere kwaliteit is, maar ook hoger in prijs.