De kans is ontzettend groot dat je nog nooit van de term watersnijden hebt gehoord. Voor een groot deel van de mensen die niet werkzaam zijn in de technische sector is dit een term die ze niet helemaal begrijpen. Als dit ook voor jou geldt, hoef je jezelf hier natuurlijk niet voor te schamen. De techniek gaat de laatste jaren razendsnel en als je niet in de technische sector aan het werk bent, kan het lastig zijn om alles bij te houden. In de volksmond spreekt met ook wel eens van frezen. Watersnijden wordt al een tijdje gedaan en dit heeft voornamelijk te maken met de vele voordelen van de werkmethode.

 

Wat zijn de voordelen van watersnijden?

Tegenwoordig volgen de verschillende technische innovaties elkaar in een rap tempo op. Dit heeft vooral te maken met de komst van nieuwe digitale technieken. Zo is het op dit moment bijvoorbeeld mogelijk om een technische tekening op te stellen via de computer en deze vervolgens kunt gebruiken om daadwerkelijk iets tastbaars te produceren. Dit geldt ook voor het watersnijden. Je kunt ervoor kiezen om dankzij de nieuwe techniek fijn en nauwkeurig te snijden. Nog veel fijner en nauwkeuriger dan wanneer het materiaal wordt gesneden met een laser- of een plasmasnijder. Daarnaast zorgt de techniek er ook voor dat er nauwelijks bramen ontstaan. Experts spreken dan ook van een vrijwel braamloze snede. 

 

Welke materialen kunnen gesneden worden met de watersnijder?

Als je op dit moment een snij apparaat nodig hebt, dan zou je eens kunnen kijken naar de voordelen van een watersnijder. Dankzij de watersnijder is het mogelijk om het gros van de harde en slijtvaste materialen te bewerken. Het is mogelijk om fijne gaatjes te snijden zonder dat er giftige dampen ontstaan. Kortom, de water snijmethode heeft erg veel voordelen, maar is deze methode eigenlijk wel even krachtig als de laser en plasmasnijder? Ja, dit is zeker het geval. Dit heeft echter wel voor een groot deel te maken met de verschillende soorten watersnijden.

 

Hoe is het mogelijk dat bijna alle materialen gesneden kunnen worden?

Het is mogelijk om dunne kunststoffen en transparante materialen te snijden door middel van de standaard waterstraal. Echter, wanneer je ervoor kiest om rvs, aluminium of marmer te snijden, dan wordt er water met heel fijn zand gebruikt. Dit wordt ook wel watersnijden met abrasief genoemd. Door de toevoeging van het fijne zand ontstaat er een schurende en slijpende werking op het materiaal. Hierdoor is het mogelijk om makkelijker door het harde materiaal te snijden.