Stel je voor, je komt thuis en ontdekt dat er een waterleiding is gesprongen. Je mooie houten vloer staat blank en je meubels zijn beschadigd. Of nog erger, inbrekers hebben je huis bezocht en waardevolle spullen meegenomen. Dit zijn situaties waar niemand op zit te wachten, maar ze gebeuren helaas wel. Hier komt de inboedelverzekering om de hoek kijken. Deze verzekering dekt de kosten van schade aan of verlies van alle verplaatsbare zaken in je huis en tuin. Denk aan meubels, elektronica, kleding en zelfs sieraden.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel ontzettend handig. Je weet immers nooit wanneer het noodlot toeslaat. Brand, waterschade, diefstal, het zijn allemaal risico’s die deel uitmaken van het dagelijks leven. Met een inboedelverzekering kun je in ieder geval financieel de draad weer oppakken na zo’n vervelende gebeurtenis.

De verschillende dekkingen

Er zijn verschillende soorten dekkingen beschikbaar binnen de inboedelverzekeringen. De basisdekking biedt vergoeding voor schade door bijvoorbeeld brand, storm en diefstal. Als je kiest voor een allriskverzekering ben je daarnaast ook verzekerd voor schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt aan je spullen. Het is belangrijk om goed naar deze dekkingen te kijken en te beslissen wat bij jouw situatie past.

Hoe kies je de juiste inboedelverzekering uit

Het uitkiezen van een inboedelverzekering kan voelen als een zoektocht door een jungle van kleine lettertjes en uitzonderingen. Maar met een beetje voorbereiding en aandacht voor detail kun je een verzekering vinden die past als een handschoen. Begin met het vergelijken van verschillende aanbieders op dekking en premie. Wat wordt er precies gedekt? En tegen welke prijs?

Neem ook de tijd om te kijken naar eventuele eigen risico’s en de maximale vergoedingen. Sommige inboedelverzekeringen hanteren namelijk een maximaal verzekerde waarde voor bepaalde categorieën spullen, zoals elektronica of sieraden. En vergeet niet: de goedkoopste optie is niet altijd de beste keuze.

Extra’s en aanvullende dekkingen

Naast de standaarddekking kun je vaak extra’s toevoegen aan je polis. Denk hierbij aan een buitenshuisdekking voor als je jouw laptop of camera meeneemt op pad, of een speciale verzekering voor kostbare verzamelingen. Door deze toevoegingen kun je jouw inboedelverzekering helemaal toespitsen op jouw persoonlijke behoeften.

Stappen om je inboedelverzekering af te sluiten

Het afsluiten van een inboedelverzekering hoeft geen hoofdpijn-dossier te zijn. Begin met het inventariseren van je spullen om de waarde vast te stellen. Heb je dat gedaan, dan is het tijd om offertes op te vragen en deze naast elkaar te leggen. Let hierbij goed op wat er gedekt wordt en tegen welke prijs.

Zodra je een keuze hebt gemaakt, is het meestal een kwestie van online wat formulieren invullen en voilà: je bent verzekerd. De meeste verzekeraars bieden ook nog eens 14 dagen bedenktijd nadat je de polis hebt afgesloten, mocht je toch nog twijfels hebben.

Online gemak met ohra

Bij verzekeringsmaatschappij OHRA bijvoorbeeld kun je eenvoudig online jouw inboedelverzekering regelen. Met hun heldere overzicht van dekkingen en snelle afhandeling ben je binnen no-time verzekerd van gemoedsrust.

Veelvoorkomende valkuilen bij inboedelverzekeringen en hoe deze te vermijden

Een veelvoorkomende valkuil bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het onderschatten van de waarde van je inboedel. Hierdoor ben je onderverzekerd en krijg je niet alles vergoed bij schade. Zorg daarom dat je regelmatig je polis bijwerkt, vooral na grote aankopen of veranderingen in je woonsituatie.

Een andere valkuil is het niet goed lezen van de polisvoorwaarden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je gaat verbouwen? Of als er schade ontstaat door achterstallig onderhoud? Door hier van tevoren over na te denken, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Actualiteitswaarde versus nieuwwaarde

Sommige inboedelverzekeringen werken met actualiteitswaarde; ze vergoeden wat het item nu waard is (met afschrijving). Andere verzekeringen vergoeden de nieuwwaarde; wat het zou kosten om het item nieuw te kopen. Dit kan flink schelen bij een uitkering, dus let hier goed op bij het afsluiten van jouw verzekering.

Hoe je situatie invloed heeft op je inboedelverzekering

Jouw persoonlijke situatie heeft veel invloed op wat voor soort inboedelverzekering het beste bij jou past. Woon je in een appartement of een vrijstaand huis? Heb je kinderen of huisdieren? Al deze factoren kunnen invloed hebben op zowel de premie als op wat er wordt gedekt door jouw verzekering.

Ook als er iets verandert in jouw leven, zoals samenwonen, gezinsuitbreiding of een verhuizing, is het slim om jouw inboedelverzekering weer eens onder de loep te nemen. Zo weet je zeker dat jouw verzekering up-to-date blijft met jouw levenssituatie.

Aanpassingen doorgeven aan ohra

Bij OHRA kun je gemakkelijk online wijzigingen doorgeven via ‘Mijn OHRA’. Zo blijft jouw verzekering altijd afgestemd op jouw actuele situatie en betaal je nooit te veel.