Wanneer je een bedrijf hebt of werkt als zzp'er moet je je eigen boekhouding verzorgen. Als je geen boekhouder in dienst hebt genomen, doe je zelf de btw-aangifte, jaarlijkse belastingaangifte en stuurt je klanten rekeningen. Financiële administratie is vaak niet de favoriete bezigheid van de meeste ondernemers, maar wel erg belangrijk. De financiële administratie moet namelijk op orde zijn om een bedrijf goed te laten functioneren. Maar wat houdt boekhouding in voor verschillende soorten ondernemers? We leggen het je uit. 

Boekhouding als zzp'er

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je boekhouding, dit wordt je verplicht door de belastingdienst. Sommige zzp'ers kiezen ervoor hun administratie te laten doen door een boekhouder, maar veel freelancers blijven het ook zelf doen. Je financiële administratie voeren als zzp’er is namelijk goed zelf te doen. Er zijn niet heel veel ingewikkelde handelingen nodig om je administratie zelf te verzorgen. Je maakt bijvoorbeeld je eigen facturen en zorgt dat het duidelijk is hoeveel geld er binnenkomt en weer wordt uitgegeven. Ook doe je zelf btw-aangifte en de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting. Wanneer je ervoor kiest om je financiële administratie zelf te doen heb je altijd overzicht in je boekhouding en bespaar je geld aan een boekhouder. 

Je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken door een goed boekhoudprogramma te kopen, zoals online boekhoudsoftware van Minox. Minox is eenvoudige en efficiënte software met slimme eigenschappen waardoor je administratie een stuk overzichtelijker en makkelijker wordt. Hierdoor kun je ongehinderd groeien met je bedrijf zonder je druk te hoeven maken over de administratie. 

Boekhouding als klein tot middelgroot bedrijf 

Heb jij een klein tot middelgroot bedrijf? Dan ben je ook verantwoordelijk voor je eigen boekhouding. Mkb-boekhouding is meestal niet erg ingewikkeld en kun je goed zelf doen, net als de financiële administratie als zzp'er. Ook als mkb-bedrijf kun je ervoor kiezen om een boekhouder in dienst te nemen of om zelf je financiële administratie op te pakken. 

Wanneer je als mkb-bedrijf kiest om zelf je administratie te doen is het ook hier weer aan te raden om een goed boekhoudprogramma te kopen. Deze handige software helpt je op een slimme en makkelijke manier overzicht te houden in je zakelijke administratie. 

Boekhouding als groot bedrijf  

Zzp'ers en mkb-bedrijven mogen van de belastingdienst de financiële boekhouding van hun bedrijf of onderneming volledig zelf doen. Dit soort bedrijven zijn niet verplicht een jaarrekening op te stellen. Grote bedrijven zijn hier wel tot verplicht en hebben een goedgekeurde accountantsverklaring bij de jaarrekening nodig. Hoe groter je bedrijf is, hoe moeilijker en ingewikkelder het is om zelf de financiële administratie uit te voeren. Daarom hebben grote bedrijven meestal ook een boekhouder of accountant in dienst om dit voor hen te doen. Vaak is dit een goede en duurzame investering in het bedrijf. 

Ga je na deze informatie zelf aan de slag met je financiële administratie? Vergeet niet een goed boekhoudprogramma aan te schaffen!