Opdracht

Daar ging ik dan. De grote, boze wereld van het ZZP’en in. Me goed voorbereid, ingelezen in alle risico’s en voordelen, een boekhouder gezocht (lees: gepensioneerde overbuurman) en klaar voor mijn eerste klussen. Ik heb er lang over gefantaseerd, maar eindelijk was het zo ver. Mijn eigen tijden bepalen, alleen klussen aannemen die me lagen en vooral geen baas die commentaar kan leveren op je werk. De klussen kwamen al snel binnen. Dankzij mijn flinke netwerk in de vorige banen in deze branche kon ik vrij snel aan de bak. Voor deze klus moest ik de PR regelen van een MKB. Zij hadden nog niet eerder iemand gehad die zich daar mee bezig hield, dus ik en mijn ervaring waren meer dan welkom om het bedrijf tot een hoger niveau te tillen. Ik deed dat deels op locatie bij hun en deels op eigen locatie. Dat was meestal thuis, maar soms ook in lekker koffiebarretjes of lunchrooms. Ben je er toch even uit, maar wel aan het werk. Perfect dus!

Koffie

Het was in zo een betreffende koffiebarretje dat ik mijn eerste wijze les leerde in het ZZP’en. Namelijk het goed regelen van je verzekering. Ik had al enige tijd zitten werken met een lekkere grote latte, toen ik gebeld werd. Ik probeer mijn telefoon te pakken en maai daarbij zonder pardon mijn koffie om. Gelukkig niet over mijn gloednieuwe laptop, maar wel over mijn telefoon. Nou, die kon ik a) niet meer opnemen en b) binnen enkele ogenblikken überhaupt niet meer gebruiken. Erg verdrietig. Memo to me: zo snel mogelijk thuis een verzekering aanvragen voor alle spullen die ik gebruik voor werk. Ik had mezelf namelijk wel verzekerd, maar mijn materialen niet.

Kras

Enfin, een nieuwe telefoon is nog te overzien. Ik besluit maar in te pakken en terug naar huis te gaan, zodat ik mijn simkaart in een oude telefoon kan steken en in ieder geval voor mijn opdrachtgever bereikbaar kan zijn. Spullen in mijn tas, rekening betaald, op naar huis. Eenmaal thuis pak ik mijn laptop om verder te werken en zie tot mijn grote schrik dat er een enorme jaap door de bovenkant van de laptop heen loopt. Blijkbaar heeft deze tegen mijn sleutels aangelegen in mijn tas. Kak. Kak, kak, kak. Wijze les twee voor de beginnende ZZP: koop een leuke laptopsleeve. Je laptop is voor de meeste ZZP-opdrachten je leven, en je leven doe je niet met je sleutels los in je tas. Dat is namelijk niet een kwestie van verzekeren, maar een kwestie van logisch nadenken. Ooit zal ik het vast allemaal leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *