Je bent als baas erg gesteld op je bedrijf, dat is niet gek en heel goed. De betrokkenheid die jij toont is niet te evenaren en dat weet iedereen. Toch moeten er ook resultaten behaald worden. De productiviteit moet worden aangepakt. Maar hoe doe je dit? Dit is makkelijker dan je denkt, je moet alleen weten hoe je dit doet. Daar helpen wij je bij in deze blog. 

Tevredenheid

De tevredenheid van je medewerkers is waar het allemaal bij begint. Je moet ervoor zorgen dat zij of hun plekje zitten, dat ze doen wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat zij zich gehoord en gewaardeerd voelen. Dit is niet moeilijk; af en toe een belletje en af en toe een schouderklopje voldoet al. Toch kun je er meer voor door. Bijvoorbeeld door aan gelegenheden te denken. Paasgeschenk personeelgeven bijvoorbeeld, is bijzonder effectief. Je laat denken dat je, ook met een niet standaard gelegenheid zoals Pasen, aan hen denkt. Kies voor iets leuks, ludieks of persoonlijks. Verwen ze ook eens in de zoveel tijd. Als ze ziek zijn, zorg jij ervoor dat je brownies post verstuurt. Tevreden medewerkers zijn medewerkers die bereid zijn hard te lopen voor hun baan, dus dit is de eerste stap.

Ontlasten van de werkdruk

De werkdruk is bij veel banen tegenwoordig erg hoog. Dit komt de productiviteit niet ten goede. Werknemers worden gestresst en dit heeft een negatieve invloed op de mate waarin zij hun werk effectief kunnen verrichten. Probeer daarom hulpmiddelen te verzorgen die die werkdruk wat verlagen. Dingen die ze kunnen helpen worden altijd gewaardeerd, ze voelen dat je meedenkt. Je kunt hierbij denken aan dingen als software, fysieke hulpmiddelen of extra personeel. 

De juiste plek

De juiste werknemer op de juiste plek is ook van essentieel belang. Misschien is iemand wel heel goed in iets, maar vindt hij of zij dit totaal niet leuk. Als je iets niet leuk vindt, zul je dit ook nog zo effectief als je kunt doen. Je zoekt natuurlijk naar de beste combinaties, iemand die iets leuk vindt én er erg goed in is. Probeer dit dan ook zoveel mogelijk te doen, maar besef je goed dat het werkplezier boven de talenten gaat. Iemand kan altijd nog beter worden in zijn of haar werk, en als hij of zij het niet leuk vindt, zal het verloop ook groter worden.