Als je overweegt om een auto te kopen is de kans groot dat je niet meteen weet hoe je dit gaat financieren. Er zijn maar weinig mensen die bij het aanschaffen van hun eerste auto het hele bedrag van de auto kunnen missen. Het is daarom erg gewoonlijk om ervoor te kiezen je auto te financieren. Dit houdt in dat jij een lening aangaat bij een persoon of onderneming om over een langere tijd het gehele bedrag te betalen.

 

Het aangaan van een persoonlijke lening

De meest gebruikte manier om een auto te financieren is door middel van een persoonlijke lening. Deze lening wordt vaak bij een bank of een andere financiële instelling aangeboden. Je kunt hier echter alleen geld lenen als je kunt aantonen dat je een goede kredietwaardigheid hebt en het geld op tijd kunt terugbetalen. De rente bij deze persoonlijke lening kan sterk verschillen, afhankelijk van de financiële instelling waarbij je de lening aan gaat. De rente is bij een persoonlijke lening vaak lager dan als je gaat leasen en je bent direct eigenaar van de auto. Wel is het zo dat je vaak langer bezig bent met het afsluiten van een persoonlijke lening waardoor de financiering auto langer duurt.

 

Financiering door middel van een huurkoopovereenkomst

Deze methode van financiering houdt in dat je de auto in meerdere termijnen zult gaan afbetalen. Bij een dealer zul je een contract kunnen tekenen waarin je afspreekt na een aantal periodes eigenaar zal worden van een auto. Het maandelijkse bedrag dat je kwijt zult zijn aan de auto zal dus een stuk hoger zijn dan andere vormen van huren, aangezien je ook direct aan het afbetalen bent. Een huurkoopovereenkomst kan vaak eenvoudig en snel worden geregeld bij een autodealer. Deze dealers hebben vaak vaste contracten die hierbij horen die al van te voren zijn opgesteld. Wel is het bij deze overeenkomsten zo dat je vaak vanwege een hoge rente na de betaling meer kwijt bent dan bij andere vormen van financieringen. Ook is het zo dat je na het tekenen van het contract ook vast zit aan de auto waarbij je het huurkoopcontract hebt afgesloten. Als er in de komende jaren een nieuw model komt dat je mooier of voordeliger vindt is het vaak niet mogelijk om nog te wisselen.

 

Er zijn daarnaast ook nog andere vormen van financiering zoals een flexibele financiering, een onderhandse lening, en verschillende andere vormen van leasen.