De laatste tijd ben ik heel veel aan het klussen geweest. Ik had veel vrije tijd, en er moest nog veel in mijn huis gebeuren. Ik heb klussen en gereedschap eigenlijk altijd heel erg leuk gevonden. Het is voor mij een soort hobby haast, waarvan ik een voldaan en ontspannen gevoel krijg. Afgelopen weekend begon ik me tijdens het klussen af te vragen waar al mijn gereedschap eigenlijk vandaan komt, en hoe ze dat vroeger maakten. Zo kwam ik op het begrip gereedschapmakerij uit. Ik begon er wat meer over te lezen en besloot er een blog over te schrijven. Veel leesplezier!

 

Wat is een gereedschapsmakerij precies?

Als eerste zal ik uitleggen wat een gereedschapsmakerij precies is. Een gereedschapmakerij is een bedrijf waar gereedschap gemaakt wordt. Heel vroeger had je daar voor de ijzersmid. Deze smeed van ijzer allerlei soorten gereedschap en wapens die je maar kon bestellen. Maar na de Industriele Revolutie is het maken van gereedschap enorm geindustiraliseert. Er was immers ook veel gereedschap nodig om deze revolutie te onderhouden. Tegenwoordig zijn de gereedschapmakerijen eigenlijk volledig naar de achtergrond verdwenen. Niemand staat er echt bij stil waar het gereedschap wat in de bouwmarkt te koop is vandaan komt. Dat blijkt wel uit mijn filosofisch moment wat ik afgelopen weekend had. Toch is het een heel mooi beroep en een hele kunst om kwalitatief goed gereedschap te maken. Het is dan ook zeker de moeite waard om een blog te wijden aan gereedschapmakerij.

 

Waar vind je moderne gereedschapsmakerij?

Moderne gereedschapsmakerij is een lokale industrie. Het hele goedkope gereedschap wat je bijvoorbeeld bij de Action komt is massaproductie ergens in Azie. Toch is de meeste gereedschapsmakerij vlakbij de fabrieken waar de grondstoffen worden gemaakt. En in Nederland is een grote metalen-industrie. Een paar gereedschapsmakerijen zitten dan ook in Nederland. Op industrieterreinen waar de ruwe materialen ook worden geproduceerd bevinden dezen zich. Een daarvan is Metron, een gereedschapmakerij uit Amsterdam. Hier produceren ze spuitgietmatrijzen en stempels waarmee gereedschap gemaakt wordt. Tegenwoordig zijn deze bedrijven grotendeels gemachineerd. Een groot machinepark zorgt ervoor dat bijna alle vormen en uitvoeringen van spuitgietmatrijzen en stempels gefabriceerd kunnen worden. Zo kan de makerij ook heel veel gereedschap produceren. Het proces is ontzettend veranderd de afgelopen 200 jaar, maar dat maakt de ambt er niet minder mooi om!