Je kan ermee betalen, je kan erin beleggen en je kan ermee sparen. Op het eerste gezicht lijken cryptovaluta erg op ‘echt’ geld, in munteenheden die we allemaal kennen. Maar naast deze overeenkomsten zijn er ook erg grote verschillen.
Waar is de bank gebleven?
Duik je in de wereld van crypto, dan valt je al snel één ding op: er is geen bank. Een groot verschil met reguliere valuta, waarbij banken juist een hele grote rol spelen. Zij beheren bankrekeningen, en verwerken valuta. Iedere betaling en iedere overschrijving die je doet gaat via een bank, en moet door hen worden goedgekeurd. Dat geeft altijd een kleine vertraging in het betalingsverkeer, die bij een transactie tussen verschillende banken nog steeds meer dan een dag in beslag kan nemen. Daarnaast is er dus altijd een centrale instantie die weet wie er bij hen een rekening heeft, en hoeveel geld daarop staat.
De meeste mensen vinden dit geen probleem, maar is ook een groeiende groep consumenten die zich hiertegen begint te verzetten. Waarom zou een bank moeten weten hoeveel geld ik heb en waar ik het aan uitgeef? Is dat niet iets dat ik helemaal zelf mag weten? Zij vinden in cryptovaluta precies wat zij zoeken. Er is geen bank die alle betalingen registreert, geen centrale plek waar bij wordt gehouden wie hoeveel op zijn rekening heeft staan. Nee, alle tegoeden en mutaties hierin worden bijgehouden op een groot netwerk van particuliere computers. Deze kracht van de massa zorgt ervoor dat de kans op fraude minimaal is. Doordat je een cryptorekening of wallet anoniem kunt aanschaffen, hoeft ook niemand te weten wat jouw tegoed is en waar je het aan uitgeeft.
Het geld kan opraken
Een ander groot verschil dat cryptovaluta ten opzichte van regulier geld hebben, is dat het op kan raken. Er wordt per cryptomunt vooraf bepaald hoeveel ervan in omloop kan komen. Zijn alle munten opgekocht, dan is het geld op, en kan er alleen nog onderling in worden gehandeld. Geld bijdrukken, zoals overheden kunnen, is niet mogelijk.
Een interessant gegeven, dat ervoor zorgt dat cryptomunten ook interessant worden gevonden door beleggers. Door hun relatieve nieuwigheid en het feit dat het nog lastig is om een waarde vast te stellen, in aanmerking nemend dat de hoeveelheid altijd beperkt is, kan de koers nogal fluctueren. Het zijn deze fluctuaties waarmee voor de belegger geld vallen te verdienen, al is er natuurlijk ook het risico dat er juist geld wordt verloren. Ook hier is een groot verschil zichtbaar ten opzichte van reguliere valuta, waarvan de koersen wel wat fluctueren, maar een stuk minder hard dan bij hun crypto-equivalenten.