Steeds meer mensen hebben een lease auto en daar speelt de markt goed op in. Je ziet steeds meer privé lease aanbieden en bijtellingspercentages op tv en internet. Zelf lease ik mijn auto zakelijk maar wat is eigenlijk het verschil tussen private lease en zakelijk lease? Altijd goed om te kijken wat de mogelijkheden zijn als je auto gaat lease, laat je goed informeren.

 

Zakelijk leasen

Het grote verschil tussen privé en zakelijk leasen is vooral een fiscaal-technisch verschil. Als je zakelijk leasen hoort dan kan je daar natuurlijk al een beetje invullen dat je de auto krijgt van de zaak, via een lease-bedrijf of uit het eigen beheerde wagenpark van het bedrijf waarvoor je werkt. Vaak gebruiken mensen hun auto dan ook voor privé doeleinden. Houdt er rekening mee dat als je de auto meer dan 500 kilometer per jaar ook voor privé doeleinden gebruikt. Dat de Belastingdienst de zakelijke lease-auto  dan ziet als inkomen en moet je daar belasting over betalen. Het is daarom echt belangrijk dat je goed kijkt naar lease-contracten en wat de regelgeving is. normaliter tel je zo’n 25 procent van de waarde van de auto op bij je inkomen en daar betaal je dan belasting over. Een voordeel van zakelijk leasen kan zijn dat je de auto vaak kan bestellen bij elke merkdealer, zolang het maar binnen het budget valt van je werkgever.

 

Private lease

Private lease werkt net even anders dan zakelijk leasen. Voor een vast bedrag per maand kan jij een auto lease bij een lease-bedrijf, dit betaal je dan van je eigen geld. Bij zakelijk leasen betaald de zaak dat geld niet voor private lease. De auto staat ook op jou naam dat kan je via het RDW regelen, ook is de auto ook van jou en wordt het niet gezien als inkomen. Dat betekend wel dat je wegenbelasting moet betalen in plaats van bij zakelijk leasen extra inkomen belasting. Wat ook een verschil is met zakelijk leasen is dat je brandstofkosten zelf moet betalen het is vaak bij zakelijk leasen dat je een tankpas krijgt. Een voordeel is dat je niet vast zit aan bepaald budget dat iemand anders stelt dus in dit geval de zaak. Private lease is een vrije overeenkomst tussen jou en het lease-bedrijf, dus zolang jij de auto kan betalen dan mag jij er in rijden als private lease. Iedere vorm van leasen heeft zo zijn eigen voordeel maar wat zijn jou mogelijkheden dat is goed om uit te zoeken.