Een begrafenis is een emotionele rollercoaster, dat staat vast. Als je de begrafenis moet plannen, kan dit nog heftiger worden. Dat is compleet begrijpelijk. Omdat dit zo heftig is en het allemaal vrij overweldigend kan aanvoelen, willen we je hier graag mee helpen. In deze blog lees je hoe je de mooiste begrafenis voor je dierbare kunt verzorgen. 

Wensen

Allereerst dien je de wensen van je dierbare, indien hij of zij dit heeft opgeschreven, zo goed mogelijk te eerbiedigen. Tuurlijk, als je je dit vanwege de kosten niet kunt veroorloven hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Doe wat concessies en probeer het alsnog zo goed mogelijk te verzorgen. Het gaat er vooral om dat je je liefde eraan geeft en de wensen zo goed mogelijk in acht probeert te nemen. Familieleden en andere dierbaren zullen je keuzes dan vaak ook respecteren, omdat er wensen zijn gegeven voor het overlijden. Is dit niet het geval, bedenk dan bij elke keuze: “Wat zou mijn dierbare hebben gewild?”. Neem dit niet te zwaar op, niemand neemt het je kwalijk als het niet precies lukt; je hebt een zware taak.

Locatie

De locatie is ook een van de meest belangrijke dingen als het aankomt op een begrafenis. Als je dierbare geen wens heeft gegeven wat betreft locatie, kies dan vooral een mooie locatie die redelijk dichtbij is. Het vinden hiervan kan zo simpel zijn als ‘uitvaartverzorging Nijmegen’ of ‘uitvaart Groningen’ zijn. Houdt er echter wel rekening mee dat de gastenlijst en de keuze voor crematie of begrafenis ook doorslaggevend kunnen zijn voor de locatie.

Toespraak

Denk erover na of je een grafrede wilt schrijven, of misschien een familielid of goede vriend wilt uitnodigen om de begrafenistoespraak te houden. Je kunt ook gewoon je eigen gedachten en gevoelens opschrijven en ze tijdens de plechtigheid voorlezen of iemand anders vragen ze voor je voor te lezen. Dit is een mooie manier om het leven van de overledene te vieren en herdenken, besteedt hier zeker niet te weinig aandacht aan; het is een van de belangrijkste dingen op een begrafenis. 

Muziek

Muziek is een groot onderdeel van een begrafenis. Meestal hebben mensen van tevoren aangegeven welk nummer ze graag gedraaid zouden willen hebben. Als dit niet het geval is, denk dat aan liedjes die diegene graag luisterde of liedjes die je veel hebt gehoord bij diegene. Muziek brengt echt een persoonlijke boodschap over, onderschat dit niet.