Zoeken naar waardevolle dingen is niet iets van de laatste jaren. Mensen houden zich immers al vanaf de eerste ontdekkingsreizen bezig met het speuren naar het onbekende. We kennen allemaal het beeld wel van de strandjutters die urenlang bezig zijn het strand af te struinen op zoek naar aangespoelde spulletjes. Maar het vissen naar items of materialen is iets waar veel mensen minder bekend mee zijn. En dat is niet zo heel vreemd, wat waar strandjutters behoorlijk opvallen, zul je een magneetvisser moeilijker kunnen herkennen.

Zoeken naar metalen voorwerpen in rivieren en waterputten

Metaal hengelen of het meer gebruikte magneetvissen is het speuren naar, bij voorkeur, waardevolle materialen die met een magneet uit het water gevist kunnen worden. In Nederland zijn er inmiddels duizenden mensen die zich met deze hobby weten te vermaken en dat aantal loopt nog steeds in rap tempo op. Uitdagingen genoeg bij het magneetvissen, waarbij het vinden van de juiste stek om te magneetvissen de grootste is. Ze gebruiken, net als gewone visser, een soort van hengel alleen dan eens stuk steviger. Aan de hengel is een touw bevestigd waaraan met een stevige knoop een magneet wordt bevestigd. Magneten die men gebruikt kunnen variëren in sterkte en grootte, afhankelijk van de items waar men specifiek naar op zoek is. Een vismagneet is speciaal ontwikkeld voor het magneetvissen en heeft een stalen grip zodat de magneet eenvoudig aan het touw bevestigd kan worden.

Magneetvissen ook eens een keer uitproberen?

Magneetvissen is volgens kenners, net als gewoon vissen, een rustgevende en spannende activiteit. Je zult een goed plekje moeten vinden waar je het liefst ongestoord kunt magneetvissen. Je hebt een stevig touw nodig, magneten om daaraan te bevestigen en het is handig om een stevig schepnet mee te nemen, voor het geval je een groter item aan de magneet hebt geslagen. Je kunt het schepnet dan gebruiken ter ondersteuning bij het binnenhalen van de buit. Daarmee voorkom je dat het touw en de magneet te zwaar belast worden, waardoor het touw breekt of de magneet samen met het item weer verdwijnt naar de bodem van de waterput of rivier. Een magneet is een stuk duurder dan een vishaakje, dus daar zul je zuinig op willen zijn.

Om het magneetvissen eens uitproberen heb je dus in ieder geval een speciale vismagneet nodig. Deze magneten kopen, kan bij gespecialiseerde webwinkels en prijzen beginnen vaak vanaf ongeveer 20 euro. Het spreekt voor zich dat des te krachtiger de magneet is, des te groter en ook duurder de vismagneet zal zijn.