Als je mobiele telefonieabonnement afloopt, moet je kiezen voor iets nieuws. Het zou kunnen dat je daar ook een nieuw toestel bij wil, maar dat hoeft natuurlijk niet: het kan zomaar zijn dat je toestel het nog prima doet. De eerste optie waar je dan aan denkt is waarschijnlijk sim only met een plastic kaartje, maar dat is niet de enige optie. Zo is er sinds kort ook eSIM. Deze blog gaat over sim-only en eSIM en de voor- en nadelen van allebei.
Wat is sim-only?
Sim-only houdt in dat je als je een abonnement neemt, daar niet meteen een telefoon bij krijgt. Dit betekent dat je zelf het toestel koopt of een toestel gebruikt wat je al hebt. Meestal krijg je als je deze optie kiest een plastic kaartje wat je in je telefoon moet doen. Een van de grote voordelen van sim-only is dat het een stuk flexibeler is dan andere abonnementen. Zo kun je je bundel meestal maandelijks aanpassen en je zit niet twee jaar vast aan hetzelfde toestel.
Wat is eSIM?
Een nieuwere ontwikkeling binnen abonnementen is eSIM. Het lijkt erg op de traditionele sim-only, maar een belangrijk verschil is dat je geen plastic kaartje meer hebt. In plaats daarvan maakt eSIM gebruik van een chip die al in je toestel zit en gebruik je vaak een app om contact te maken met je provider. Dit betekent dus dat het niet meer nodig is om dat kleine plastic kaartje te verplaatsen als je een nieuwe telefoon hebt. Daarbij hebben alle eSIMS automatisch een dual-sim, dus kun je op één kaart twee telefoonnummers hebben. Dit is ideaal als je je telefoon ook gebruikt voor je werk en dat ook af en toe wil kunnen loslaten.
Kiezen tussen sim-only en eSIM
Zoals hierboven te lezen is, is eSIM vooral heel erg handig als je wat meer vrijheid wil hebben om van telefoon te wisselen. Doordat het niet meer nodig is om een plastic kaartje in je telefoon te hebben, is dit namelijk een stuk makkelijk. Ook is eSIM ideaal als je graag gebruik maakt van een dubbele simkaart, bijvoorbeeld als je je telefoon veel voor je werk gebruikt. Sommige telefoons hebben ook twee simslots, waardoor je dit probleem op kunt lossen door twee losse simkaarten in één telefoon te doen. Toch is dit een stuk eenvoudiger met eSIM. De grootste reden om niet voor eSIM te kiezen is als je telefoon die ingebouwde chip nog niet heeft. Die is noodzakelijk, maar sommige apparaten hebben hem nog niet.