Als een dierbare komt te overlijden, is het naast het rouwen belangrijk om zo snel mogelijk de uitvaart te regelen. Er zijn mensen die hun uitvaart van tevoren al geregeld hebben, waardoor de nabestaanden precies weten wat ze moeten doen. Maar in sommige gevallen is het de taak voor de nabestaanden om de uitvaart te regelen. Kies je voor een begrafenis of crematie? Wat is het budget? Hou je het klein en intiem of pak je het groot aan? Wat je ook kiest, het is belangrijk dat de manier waarop het afscheid verloopt past bij de overledene.

Houdt rekening met de wensen en het karakter van de overledene

Bij het regelen van de uitvaart is het belangrijk dat je rekening houdt met eventuele wensen van de overledene. Ook al heeft de overledene geen testament achter gelaten, kun je met de andere nabestaanden overleggen wat voor afscheid hij/zij zou hebben gewild. Was de overledene geliefd bij velen? Dan kun je ervan uitgaan dat er veel mensen zullen willen komen om afscheid te nemen. Een grote ceremonie waar iedereen op gepaste manier afscheid kan nemen is dan op zijn plaats. Denk na over de locatie. Over de muziek die gedraaid wordt, en op welke momenten. Wie gaan er spreken? Wat wordt er gezegd over de overledene? Misschien is een mooie slideshow met foto's van het leven van de overledene een idee? Was de persoon in kwestie iemand die altijd vrolijk was en grapjes maakte, verwerk dan grappige anekdotes of quotes van hem/haar, zodat het karakter van de overledene geëerd wordt. Ook al is het een uitvaart waar veel tranen zullen vallen, vergeet niet dat er op sommige momenten ook gelachen mag worden. Je herdenkt ten slotte het mooie leven van een geliefd persoon.

Verdeel de taken

Het regelen van een uitvaart is niet niets. Er komt een hoop bij kijken, en dat kan soms teveel zijn voor de nabestaanden. Zorg daarom voor een goede en duidelijke taakverdeling. Houdt rekening met elkaar en verdeel de taken eerlijk, zodat iedereen doet wat hij/zij aan kan. De een kan zich bijvoorbeeld richten op het schrijven en versturen van de rouwkaarten, de ander met de speech of de muziek. Leg niet teveel druk op elkaar. Het is misschien lastig als iemand niet mee wil werken, maar bedenk dat iedereen op zijn/haar eigen manier met het rouwproces omgaat.

Vraag de hulp van een uitvaartondernemer

Mocht het echt niet gaan om zelf de uitvaart te regelen, dan kun je ervoor kiezen om met een uitvaartondernemer te werken. Als je met een uitvaart- of begrafenisondernemer samen werkt, weet je zeker dat er aan alles gedacht wordt. De juiste uitvaartondernemer leeft echt met de nabestaanden mee en ziet elke uitvaart als iets moois en unieks. Deze persoon zal dan ook zijn/haar uiterste best doen om er een zo waardig mogelijk afscheid van te maken. Dit kan voor de nabestaanden erg fijn zijn en voor steun zorgen in een moeilijke tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *