Als je vaak werkt met een graafmachine dan weet je ook wat een graafmelding is. Een graafmelding heet officieel een KLIC melding dit staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Maar wat komt er nou allemaal kijken bij zo’n melding? Vandaag schrijf ik mijn blog over een KLIC melding aanvragen en wat zijn nou de meest gestelde vragen over deze aanvragen.

 

Bij welke diepte moet je een aanvraag doen?

In alle gevallen waarbij u met een machine gaat graven bent u verplicht een KLIC-melding te doen. Dus gaat u met een schep een gat graven in je voortuin dan hoef echt geen KLIC melding aan te vragen. Het is omdat je met een graafmachine vaak op dieptes komt waar leidingen en kabels liggen en die kunnen flink beschadigd worden door een graafmachine.

 

Hoe lang van te voren moet je een KLIC melding doen?

Een KLIC melding aanvragen doe je week voordat je de werkzaamheden begint. Daarna is de KLIC melding 20 weken geldig dus in deze 20 weken moet je starten met de graafwerkzaamheden. Als je nog niet zeker weet wanneer je precies gaat graven dan kan je een oriëntatieaanvraag doen. Zo kan je alvast zien waar de ondergrondse kabels en leidingen liggen. Dit is handig voor de voorbereiding zo kunnen er concrete plannen worden gemaakt en kom je niet in eens voor allerlei verrassingen.

 

Hoe lang duurt het voordat je een levering van het Kadaster krijgt?

Op het moment dat het Kadaster de informatie van alle betrokken netbeheerders in het graafgebied heeft ontvangen, wordt dit gebundeld en direct naar je verstuurd. Het zal maximaal 2 werkdagen duren voordat je een levering van ons ontvangt. Het advies is wel een week voordat je de graafwerkzaamheden wil starten de aanvraag te doen dit geeft vooral jezelf de tijd, want als er iets niet goed gaat dan heb je nog even de tijd.

 

Wat kan er mis gaan bij een melding?

Het Kadaster beschikt niet zelf over de beheerdersinformatie en zijn hiervoor afhankelijk van de netbeheerders. Daarom hebben zij geen invloed op hoe lang soms iets duurt. De netbeheerders moeten binnen 1 werkdag hun informatie aan het Kadaster leveren. Het Kadaster wachten met het versturen van deze informatie totdat: de levering compleet is of de 2 werkdagen zijn verstreken.

De kans bestaat dus dat de informatie pas na 2 werkdagen verstuurd worden. Wanneer na 2 werkdagen de levering nog niet compleet is, verstuurd het kadaster alvast een deellevering. Tot 20 werkdagen daarna is het mogelijk dat u een nalevering ontvangt. Dit kan soms voor wat vertraging zorgen wat vervelend kan zijn.

 

Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *