Ben je van plan je auto te verkopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je vooraf rekening mee moet houden. En geen zorgen, dit is echt geen waslijst aan dingen die moeten gebeuren, maar wat er op het lijstje staat is wel belangrijk. Zoals checken dat je de juiste papieren voor de auto compleet hebt, en dat de auto recentelijk nog door een APK keuring is gegaan. Daarom is het handig de volgende punten door te nemen voordat je je auto in de verkoop gooit.

Zorg dat het kentekenbewijs compleet is

Alvorens je je auto te koop zet, is het handig om te kijken of je alle kentekenpapieren nog wel hebt. Je zult namelijk niet de eerste zijn die bij het verkopen van een auto erachter komt dat je bijvoorbeeld (een gedeelte van) je kentekenbewijs kwijt bent. Met name Deel II, het overschrijvingsbewijs raakt men nog wel eens kwijt, omdat je deze niet in de auto hoort te bewaren. Mocht je er inderdaad achter komen dat je je kentekenpapieren incompleet zijn, is er geen reden voor paniek. Je kunt deze gemakkelijk opnieuw aanvragen het RDW. Op de website van Kentekenloket vind je hierover, en andere zaken omtrent het particulier kopen of verkopen van een auto, meer informatie.

Het APK-keuringsrapport en overige papieren

Naast het kentekenbewijs is het ook belangrijk dat je het APK-keuringsrapport op orde hebt, zodat de potentiële klant precies kan zien wat er allemaal aan de auto is gedaan in het verleden. Ook is het een bonus als je het originele instructieboekje en onderhoudsboekje van de auto compleet hebt. Als je dit soort papieren kunt aantonen aan de klant, wek je een gevoel van vertrouwen op. Dit werkt zowel in het voordeel van jou als verkoper, als ook voor de koper. Heb je deze boekjes niet, dan is dat geen ramp. Het is vooral een vertrouwenskwestie, maar zolang de auto aan de wensen van de koper voldoet, is het prima.

Een grondige schoonmaak

Zorg ervoor dat je de auto goed hebt schoongemaakt, zowel van binnen als van buiten. Niet alleen ziet dit er aantrekkelijk uit op de advertentie foto's en tijdens bezichtigingen, het is voor de koper ook fijn om er na de koop in een vrijwel rijklare auto vandoor te gaan. Dus geef je auto een grondige schoonmaak, zodat hij er zo goed als nieuw uit ziet. Zorg dat de lak mooi glimt en dat ook de kleine hoekjes en gleufjes zijn ontdaan van stof en viezigheid. Goed gewassen ramen laten een auto er ook aantrekkelijk en nieuw uit zien. Het kost misschien wat tijd en werk, maar het zal in jouw voordeel werken tijdens de verkoop. Ook al gaat het om een tweedehands particulieren auto, als koper wil je toch graag met trots je nieuwe aankoop kunnen laten zien aan je vrienden en familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *