Een woning gebruikt het hele jaar door veel energie, en dit is een flinke kostenpost als je alles meerekent. Of het nou met jouw portemonnee of het milieu op het oog is, of allebei, het is sowieso in jouw voordeel om zo min mogelijk energie te verbruiken. Dit betekent dat jij jouw huis zo efficiënt mogelijk wilt hebben als het om energie verbruiken aankomt. Bovendien is een huis met goede efficiëntie ook gewoon een stuk comfortabeler, want het is makkelijker om de temperatuur op peil te houden. Denk hierbij aan kwaliteit van isolatie, maar ook aan de technologie van verschillende apparaten. Misschien gebruik je bijvoorbeeld veel ouderwetse apparaten, waarvan de nieuwere versie een stuk zuiniger is. Één van de dingen die jij aan jouw huis kan aanpassen om het meer efficiënt te maken is het installeren van dubbel glas voor elk raam, en dit is waarom.

Enkel versus dubbel glas

Het verschil tussen enkel en dubbel glas zit hem eigenlijk al in de naam. Een raam met enkel glas is gemaakt uit een enkele laag van glas. Dit betekent dat er tussen jouw warme huiskamer en de koude buitenlucht alleen een laag glas licht. Een raam van enkel glas is ongeveer twintig keer zo slecht in het vasthouden van warmte ten opzichte van een geïsoleerde muur. Zeker als je een flink groot raam hebt dan kan dit behoorlijk veel energie kosten. Dubbel glas daarentegen is gemaakt van twee lagen glas. Het belangrijkste is datgene wat ertussen zit, namelijk niets. Tussen de twee lagen glas wordt een vacuüm getrokken. Dit zorgt voor een behoorlijk efficiënte manier van isolatie voor jouw ramen. Het kan normaal glas, gelamineerd of getint tegen UV zijn. Afgezien daarvan is het precies hetzelfde glas als wat je bij een raam van enkel glas ziet. Dubbel glas is tot meer dan twee keer zo efficiënt als enkel glas in het vasthouden van energie.

Hoe maakt dit een verschil?

Het meest belangrijke voordeel van dubbel glas is de isolatiewaarde. Stookkosten kunnen in de winter behoorlijk toenemen, aangezien het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur zo groot is. In principe koelt jouw huis voortdurend af door de wisseling van energie, en jouw verwarming moet daar tegenop werken. Door de overdracht van energie zo klein mogelijk te maken, bijvoorbeeld door dubbel glas via een glaszetter te regelen, verminder je de mate waarin jouw huis afkoelt. Op die manier verbruik je dus minder energie om dezelfde temperatuur op peil te houden.

Veel huizen, zeker nieuwere, hebben al veel dubbel glas geïnstalleerd. Als jij toch bij één of meerdere ramen nog enkel glas hebt dan is het dus duidelijk waarom je hier verandering in wilt brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *