Processierupsen: Wat zijn het en hoe kan het bestreden worden

Het kopen van een huis in mijn geboortestad is altijd een droom van mij geweest. Deze droom is afgelopen zomer in vervulling gegaan. Ik heb een mooi huis kunnen kopen hartje Tilburg en woon samen met mijn vriendin en 3 kinderen. Ik was al bekend met de buurt, maar heb er nooit echt in de buurt gewoond. Het is een hele leuke buurt met veel kinderen en een grote speeltuin waar mijn kinderen dagelijks gebruik van maken. Het is in de buurt van de supermarkt en school. Kortom, ik, mijn vriendin en kinderen zijn helemaal tevreden met ons nieuwe huis. 

Nadat ik twee kinderen huilend thuis kwamen van het speeltuin, gingen de alarmbellen rinkelen. Ze hadden extreme jeuk en last van hun ogen. Na het controleren, kwam ik er ook achter dat er sprake was van kleine rode bultjes op de armen en benen. Het was een grote schrik, omdat het geen waterpokken. Na enige onderzoek ben ik erachter gekomen dat er sprake was van processierupsen die aanwezig waren rondom het speeltuin. Er zijn veel bomen rondom het speeltuin, waar de rupsen in zitten. Ik ben op het internet naar 'bestrijding processierups' en ben naar de huisarts gegaan. 

Processierupsen

De processierupsen zijn simpelweg de larven van nachtvlinders. De processierupsen overwinteren vooral in eikenbomen. Deze rupsen zijn bedekt met allemaal kleine haartjes en deze haartjes kunnen voor extreme jeuk zorgen. Deze haartjes zijn heel klein. Zo klein, dat ze niet waarneembaar zijn met het blote oog. Wanneer je in contact komt met deze haartjes, zullen snel klachten ontstaan. 

De processierupsen komen vooral in actie in de zomer. Dit zijn ook de maanden dat de meeste klachten ontstaan. Deze klachten kunnen verschillen per persoon, maar het gaat voornamelijk om heftige jeuk in combinatie met rode of gezwollen ogen, een loopneus, een kriebelende keel en hoesten. 

Processierupsen bestrijden

Nadat ik meer informatie kreeg over deze processierupsen, ben ik de buurt direct gaan waarschuwen over dit probleem. Ik besefte ook dat ik zelf geen actie kon ondernemen en dat ik een partij moest inschakelen die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van deze progressierupsen. Ik ben gaan Googelen naar 'processierups bestrijden tilburg' en kwam snel op een ervaren en professionele bestrijdingsteam en konden snel aan de slag met het bestrijden van deze hardnekkige rupsen. Als buurt hebben we dit bestrijdingsteam ingeschakeld rondom het plein en de buurt en al snel kwam het goede nieuws dat deze processierupsen bestreden zijn. Mijn kinderen konden gelukkig weer zorgeloos op het plein spelen met hun vriendjes en vriendinnetjes. 

Wees daarom op je hoede van deze hardnekkige processierupsen. Schakel op tijd een bestrijdingsteam in en zorg ervoor dat jouw buurt veilig is!