Een RIB boot wordt nogal eens door de war gehaald met een rubberboot. Op het oog lijken deze twee ook best op elkaar, toch zit er een groot verschil tussen. Het grootste verschil en het belangrijkste kenmerk is dat een RIB boot een vaste verharde bodem heeft en een rubberboot een losse uitneembare bodem heeft. Door de harde bodem worden de vaareigenschappen aanzienlijk beter. Een RIB boot is zwaarder, ligt wat stabieler in het water en kan beter tegen golven. De harde bodem heeft een V-vorm die gemakkelijker door de golven snijdt en zo dus beter in het water ligt. Een RIB boot is al verkrijgbaar vanaf een lengte van 2.50m tot wel 4.30m.

Zijn er verschillende type rib boten? 

RIB boten zijn er in verschillende maten, uitvoeringen en modellen. Allereerst kan er verschil zitten in materiaal. Het opblaasbare gedeelte van de boot, deze worden de tubes genoemd, kunnen gemaakt zijn van hypalon of pvc. De meeste RIB boten hebben tubes gemaakt van pvc omdat hypalon veel duurder is dan pvc. RIB boten voor binnenwateren zijn doorgaans van pvc gemaakt en ook zie je dat de meeste kleine rib boten van pvc gemaakt worden. Hypalon is wat duurzamer en ook zwaarder dan pvc. Hierdoor is dit materiaal beter bestendig tegen UV-licht en andere weersinvloeden.

Ook de bodem van een RIB boot kan van verschillend materiaal gemaakt zijn. De keuze is over het algemeen tussen aluminium of polyester. Het voordeel van een aluminium bodem is dat deze lichter is dan een polyester bodem. Het nadeel van aluminium is dat het materiaal wat kwetsbaarder is, hier kan je last van krijgen als je bijvoorbeeld een strand op vaart. Ook is aluminium vaak duurder dan polyester. Een RIB boot met een polyester bodem is wat zwaarder maar het is ook iets degelijker en kan wat beter tegen een stootje.

Rubberboot met stuur

Veel rubberboten en RIB boten hebben een buitenboordmotor met knuppelbesturing achter de boot. Je kunt er ook voor kiezen om een rubberboot met stuur te kopen. Deze worden ook wel consoleboten genoemd. Ook dan is er keuze uit verschillende soorten boten. De meeste boten met stuur zijn eigenlijk altijd RIB boten omdat de bodem van polyester of van aluminium is.

Een rubberboot met stuur kun je op verschillende manier inrichten. Je kan kiezen voor een boot waarbij het zitbankje en de console meegegoten is in de boot. Dit zorgt voor een stijlvol design en een stevige constructie. Ook kan je ervoor kiezen om een boot te kopen waarbij het bankje en de console er achteraf los ingezet zijn. Het grote voordeel van een losse bank en een losse console is dat het totaalgewicht van de boot een stuk lager ligt dan een boot waarbij de console meegegoten is. Verder kun je de inrichting naar met accessoires, denk aan een snelheidsmeter, een radio of een usb-aansluiting.