schuurmachine

De zomer is inmiddels in volle gang en dat betekent ook dat veel mensen heerlijk mogen genieten van een paar weken vakantie. Maar wat ga je doen in je vakantie? Als jij thuis blijft dit jaar en je hebt een houten vloer in huis, dan is het misschien wel tijd om deze een makeover te geven. Een heuse Do It Yourself (DIY) makeover. Geen idee waar je met beginnen? We helpen je graag een handje op weg.

De voordelen van een houten vloer

Ben jij de trotse eigenaar van een houten vloer? Dan zijn er behoorlijk mensen jaloers op jou. De reden dat mensen liever voor laminaat kiezen dan voor een houten vloer heeft voornamelijk te maken met budget en onderhoud. Voor een houten vloer betaald je nu eenmaal gewoon wat meer dan voor bijvoorbeeld een PVC vloer of laminaat. Daarnaast vraag een houten vloer ook best enig onderhoudt. Toch gaan deze vloeren wel een hele lange tijd mee waardoor het de meest duurzame vloeren zijn en je kunt de vloer nog een tint lichter of donkerder maken als je dat zou willen. Heb jij deze zomer dus zeeën van vrije tijd en ben je wel toe aan een andere kleur vloer? Pak de klusspullen uit de kast en ga ervoor.

Hoe pak je het aan?

In eerste instantie bepaal je natuurlijk wat je wilt veranderen aan de vloer. Wil je liever een tint lichter of vind je juist een tint donkerder wel voor? Voor een tint lichter moet je wel even de schuurmachine uit de kast of garage toveren. Heb je er geen? Ik raad de Makita schuurmachine en de Festool schuurmachine aan. Zorg ervoor dat alle overige meubels uit de ruimte zijn of zet je op een verrijdbare plateau zodat je deze makkelijk aan de kant kan schuiven. Maak je vloer schoon en eventueel vet vrij en schuur met enig beleid de bovenste laag van de vloer af. Je zult zien dat de vloer een tint lichter wordt. Je gaat net zo lang door met schuren tot je de juiste tint hebt bereikt. Let op! Verwacht niet dat de vloer volledig een andere kleur wordt. Het gaat hier echt om één of twee tinten, schuur dus niet de hele vloer kaal.

Wil je juist de vloer  een tint donkerder? Pak dan juist een pot lak in plaats van de schuurmachine. Zorg er nu ook voor dat de vloer leeg, schoon en eventueel vetvrij is en begin met de eerste laag. Als de lak nog niet droog is lijkt het altijd wat donkerder. Zorg er dus voor de lak altijd eerst droogt voordat je pas een conclusie kunt maken over de kleur. Vind je de vloer nog te licht dan kun je er eventueel nog een laagje lak over heen doen. Net zoals bij de vloer lichter maken geldt ook hier dat het maar om één of twee tinten gaat.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *