Al tijdens mijn studie leek het mij altijd leuk om salestrainingen te geven. Na een aantal baantjes in dit vakgebied besloot ik een cursus te volgen om gecertificeerd trainer te worden. Twee jaar geleden opende ik dan eindelijk mijn eigen bedrijfje. Dit was echter nog makkelijker gezegd dan gedaan. Als beginnend ondernemer zijn er een aantal moeilijkheden waar je al snel tegenaan loopt. In deze blog geef ik uit mijn eigen ervaring een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. 

Een kantoorruimte

Als beginnend ondernemer begin je waarschijnlijk met beperkte financiële middelen. Het is dan ook waarschijnlijk dat je in de beginfase van je onderneming geen kantoorruimte kan huren of kopen. Hoe zorg je dan dat je wel al je werkzaamheden gedaan kan krijgen zonder kantoor? Een optie die ik zelf heb gedaan, is een kantoorruimte inrichten in mijn eigen woning. Er was een leeg kamertje waar alleen maar troep in stond en ik besloot deze dus te gebruiken als kantoor. Ik maakte de hele kamer leeg en zette hier een bureau, bureaustoel en een kastje in. Voor afspraken en dergelijke staat dit natuurlijk niet zo professioneel. Voor dit soort gelegenheden huurde ik daarom altijd een vergaderzaaltje af voor een dag. Deze optie is natuurlijk wel alleen passend als je geen werknemers hebt. Op het moment dat je mensen in dienst neemt, is deze optie niet meer haalbaar. Een andere optie is dan om lokale kantoorruimtes en bedrijfspanden af te bellen om te vragen of zij nog een ruimte vrij hebben in hun pand. Hier heb je nog vaker dan je denkt geluk mee. Je zit dan niet vast aan alle financiële regelingen en kunt een relatief flexibel contract opstellen. 

Een bedrijfsauto

Het voordeel van het hebben van een eigen bedrijf is dat je een auto kan leasen. Toen ik eenmaal een paar werknemers in dienst had, wilde ik een bedrijfsauto leasen voor alle afspraken en trainingen. Hierbij loop je echter tegen hetzelfde probleem aan als bij de kantoorruimte: Onvoldoende financiële middelen. De meeste leasemaatschappijen voeren namelijk een kredietcheck uit, genaamd ‘bkr’. Een auto leasen met bkr is erg moeilijk, omdat er veel eisen aan vast zitten. Gelukkig vond ik een leasemaatschappij die zijn eigen kredietcheck uitvoert per onderneming het geval bekijkt. Deze maatschappij zag potentie in mijn onderneming en was bereid mij een auto te laten leasen. Mijn tip is dus: ga op zoek naar een leasebedrijf dat zijn eigen krediet check doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *