Tegenwoordig hoor je een SOC steeds vaker voorbij komen, de Security Operation Center is een centrale functie binnen een organisatie. Deze organisatie bewaakt, verbeterd en tegelijkertijd probeert vervelende gebeurtenissen te voorkomen van een organisatie met mensen, processen, technologie. Een SOC dient als een centrale post die bewaking op afstand ontvangt van de hele organisatie, met begrip van website, servers, data en netwerken. Dit hangt af niet af waar deze zich bevinden. Een SOC is een beveiligingsinstallatie die controleer elk factor van de technische wegen beoordeelt. Ook stellen ze protocollen en beveiligingsmaatregelen op om vervolgens de toekomstige bedreigingen proberen te voorkomen. Er wordt bij SOC alarm geslagen wanneer het een afwijkend, kwaadaardig of verdachte activiteit kan detecteren en nog belangrijker het zorgt meteen ook voor een belangrijke nodige reactie hierop. Het SOC wordt ook gezien als een next level beveiliging voor mkb-bedrijven.

Maar hoe gaat een cybercrimineel nou eigenlijk precies te werk?

Dit is een vraag die vast eens is bij je opgekomen, terwijl dit voor een cybercrimineel een klein gaatje al voldoende is om een bedrijf binnen te komen. Dat kan voorkomen door een vergeten server die aan het internet hangt en niet alle nieuwe updates bevat. Of bijvoorbeeld via een mail via een medewerker van een organisatie. De scheiding tussen werk leven en je privéleven is sinds de corona ook minder zichtbaar geworden. Medewerkers openen vaker hun privémail op het werk en het gaan gebruiken van dezelfde wachtwoorden. Ondanks dat dit vaak gedaan wordt is de wel heel gevaarlijk. Een crimineel speelt in op de kwetsbaarheid van tools zoals het sturen van een bericht met hierin een bijlage waarin gevraagd wordt om iets toe te staan. Als dit is toegestaan kan de crimineel informatie verzamelen en processen verwijderen of aanpassen.

Zelf een SOC opzetten

Een eigen SOC opzetten en draaien kost veel materiaal, niet alleen de aankopen en het opzetten van een goed systeem is duur. Maar ook het gebruiken van gespecialiseerd personeel om alles draaiende te houden heeft een duur prijskaartje. Dus is een SOC vaak geen manier door de beperkingen en de onderhoudskosten. Het is wel erg betrouwbaar en efficiënt als je kijkt naar de prijs en je kunt er ook nog profijt van hebben. 24/7 beveiligd met SOC is dus helemaal geen gek idee, omdat dit een erg goed systeem is. Waarom zou je het niet over gaan laten aan een bedrijf die hier experts in zijn en op zoek kan gaan naar dreigingen en je ondertussen altijd op de hoogte houd van de ontwikkelingen.