Vrijwel iedereen in Nederland heeft een auto nodig. Dit om bijvoorbeeld boodschappen te doen, de kinderen van school te halen, maar ook om naar hun werk te kunnen reizen. Voertuigen, waaronder voornamelijk auto’s, worden steeds duurder. Dat heeft er grotendeels mee te maken dat er nieuwere technieken ontwikkeld worden die terugverdiend moeten worden, maar ook dat de nodige grondstoffen duurder worden. Steeds meer mensen kiezen voor het leasen van een auto en dat is in veel gevallen zeker een verstandige keuze. Het leasen van een auto heeft zo zijn voor- en nadelen. In dit artikel vind je meer informatie over het leasen van een auto. 

 

Er zitten risico’s verbonden aan het leasen van een auto 

Het is erg belangrijk om er rekening mee te houden dat er risico’s verbonden zitten aan het leasen van een nieuwe auto. Je moet namelijk een contract tekenen waarin vermeld staat dat je aan bepaalde betalingsverplichtingen moet voldoen. Je moet elke maand een bepaald bedrag overmaken aan de leasemaatschappij om gebruik te mogen maken van de auto. Mocht je inkomen verdwijnen omdat je ontslagen bent of ziek bent geworden, dan moet je nog steeds aan de betalingverplichtingen voldoen. Het is soms best begrijpelijk dat het niet meer gaat lukken, maar je komt dan toch in de financiële problemen. 

 

Voordelen van het leasen van een auto 

Dat er nare risico’s verbonden zitten aan het leasen van een auto, wil zeker niet zeggen dat het leasen van een auto niet verstandig is. Aan het leasen van een auto zitten zeker ook veel voordelen verbonden. Zo zul je altijd een auto tot je beschikking hebben. Mocht je bij een ongeluk betrokken raken waardoor de auto klaar is voor de sloop, dan krijg je van de leasemaatschappij een nieuwe auto. Ook worden bijna altijd de reparatiekosten vergoed aangezien leasemaatschappijen contracten hebben opgesteld met verschillende schadeherstellers. 

 

Nadelen van het leasen van een auto 

Het maakt niet uit of je als particulier een auto leasen gaat of dat je juist voor zakelijk leasen kiest, je zult de auto nooit bezitten. Dit heeft er dan ook mee te maken dat de auto altijd eigendom blijft van het leasemaatschappij. In ruil daarvoor zul je altijd een auto tot je beschikking hebben en worden ook alle overige kosten betaald. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de wegenbelasting, maar ook aan de verzekering van het voertuig.