Capacitive touch heeft betrekking op elektronica die je met aanraking kan bedienen. In de afgelopen tien jaar is het moeilijk geworden om je een wereld voor te stellen zonder aanraakgevoelige elektronica. Smartphones en tablets zijn een bekend voorbeeld, maar er zijn natuurlijk talloze apparaten en systemen met aanraakgevoelige functionaliteit. Zowel weerstand als capaciteit kunnen worden gebruikt als middel om aanraakgevoeligheid te bereiken. Hoewel toepassingen op basis van capacitieve aanraakdetectie behoorlijk geavanceerd kunnen zijn, zijn de fundamentele principes die aan deze technologie ten grondslag liggen redelijk eenvoudig. De touch zones van het elektrische oppervak worden constant gemonitord. Door aanraking van dit oppervlak wordt het elektrostatische veld boven deze touch zones vervormd. Bepaalde acties, bijvoorbeeld swipen of tikken en de plaatsing daarvan voeren dan een bepaalde actie uit.

Capacitieve touchsensoren vallen in twee categorieën van configuratie: met wederzijdse capaciteit of met eigen capaciteit. De eerste, waarin de detectiecondensator is samengesteld uit twee aansluitingen die functioneren als emitterende en ontvangende elektroden, heeft de voorkeur voor aanraakgevoelige displays. De laatste, waarbij een aansluiting van de sensorcondensator is verbonden met aarde, is een eenvoudige benadering die geschikt is voor een aanraakgevoelige knop, schuifregelaar of wiel.

Verschillende toepassingen voor de capacitive touchscreens

Er zijn veel verschillende toepassingen voor de capacitive touchscreens. Je kan hierbij denken aan huishoudelijke apparaten tot medische apparatuur. Het is niet zonder reden dat ze zo populair in gebruik zijn. Aangezien touchscreens dagelijks gebruikt worden in ons leven, is het een gebruiksvriendelijke en aangename manier van dingen bedienen. Touchscreens werken gewoon makkelijk en sneller dan bijvoorbeeld het gebruik van een toetsenbord. Omdat er gebruikgemaakt wordt van lichtdoorlatende panelen, zijn er veel verschillende mogelijkheden voor bijvoorbeeld achtergrondverlichting, flexibele sensoren, design en elektronica.

Capacitive touch screens in verschillende vormen

De touchscreens die wij meestal gebruiken hebben een vlakke ondergrond. De verlichting geeft aan waar de toetsen zich bevinden. Door de ontwikkelingen in printed electronics worden touchscreens getransformeerd tot slimme oppervlakken. Door de materialen die gebruikt worden en de manier waarop het geprint wordt, zijn de screens flexibel en kunnen ontworpen worden tot verschillende vormen. Deze hoeven dus niet alleen vlak te zijn, maar kunnen ook gebogen zijn of 3D vormen aannemen. Hierdoor zijn deze ook weer in meer verschillende toepassingen te gebruiken en laat ruimte voor innovatie en creativiteit.

Capacitive touch is al niet meer uit ons leven weg te denken. We maken er al dagelijks gebruik van met de elektronica die we hebben, zoals tablets, telefoons en laptops. Het is te gebruiken in tal van verschillende situaties en de mogelijkheden breiden zich steeds meer uit. De vraag en het aanbod van touchscreens neemt steeds meer toe en zullen steeds meer nieuwe ontwikkelingen komen.