Velen van ons proberen ecologisch en milieubewust te leven. De afgelopen zomer zijn opnieuw hitterecords verbroken en hadden we ook in Nederland weer een hittegolf van drie weken. Daarnaast is de wereld dit jaar niet alleen opgeschrikt door een pandemie maar ook door bosbranden in eerst Australië en daarna Californië in de Verenigde Staten. Stappen tegen klimaatverandering en milieuvervuiling zijn dus ontzettend belangrijk en veel Nederlanders doen hard hun best om ook in hun persoonlijke levens goede gewoontes te beginnen. Je kunt denken aan vegetariër worden afval scheiden en proberen energiezuiniger te leven. Maar ook in consumentenkeuzes kunnen mensen verschil maken. Velen hebben weleens gehoord van palmolie en hebben mogelijk negatieve berichten erover gelezen.

Waar zit palmolie in?

Palmolie is een van de meest gebruikte oliën ter wereld. We kennen allemaal oliën zoals zonnebloemolie en olijfolie maar palmolie vinden we terug in gigantisch veel producten die we dagelijks gebruiken. Denk aan margarine, koekjes, ijs en zelfs tandpasta. Bijna alle palmolie die wereldwijd gebruikt wordt, wordt geproduceerd in Maleisië en Indonesië.

Wat is het probleem?

De reden dat er nu en dan negatieve artikelen zijn over palmolie komt doordat er door palmolie veel ontbossing is, ‘palm oil deforestation’ dus. In Indonesië en Maleisië worden grote stukken oerwoud gekapt om ruimte te maken voor palmolie plantages. Dit heeft natuurlijk zeer negatieve gevolgen voor de flora en fauna daar. Vele dieren maar ook lokale bewoners worden geraakt door de ontbossing. Tegelijkertijd is het op grote schaal natuurlijk ook slecht voor de CO2 uitstoot en het klimaat.

Wat is de oplossing?

Sommige mensen die dergelijke berichten lezen, besluiten dat ze geen producten met palmolie erin meer willen kopen. Dit is helaas zo goed als onmogelijk. Palmolie zit namelijk in gigantisch veel producten die we dagelijks gebruiken en consumeren. Daarnaast zitten er aan switchen naar andere oliën ook weer problemen vast.

Gelukkig zijn steeds meer palmolie bedrijven en ook overheden zich bewust van de negatieve gevolgen van de palmolie productie. En werken ze hard aan duurzame oplossingen. De European Palm Oil Alliance werkt samen met bedrijven om aan oplossingen te werken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van al bestaande landbouwgrond. Nu vraag je je misschien af, is er iets wat consumenten kunnen doen? Alhoewel het bijna onmogelijk is om geen producten meer te kopen waar geen palmolie inzit, kun je wel kiezen voor producten waarvan duidelijk is dat de producten met duurzame en ecologisch verantwoorde palmolie geproduceerd zijn.