Er gaan vaak veel dingen schuil in een groep waarbij het niet lukt om de productiviteit omhoog te krijgen. Je hebt niet alleen te maken met de grootte van het team maar los daarvan ook van individuen die allemaal een eigen karakter hebben waardoor het soms lastig is om de problemen bij de kern op te lossen. Bij het ene geval is het lastiger dan de ander en is er meer nodig dan een gezellig teamuitje, al kan dat al een hoop schelen. Hier zijn een paar tips om de verbinding in het team sterker te maken.

Stel vragen

De kracht van het stellen van vragen een stuk groter dan het gros van de mensen denkt. Natuurlijk is het belangrijk dat je de vraag op de juiste manier stelt, maar wanneer je eigenlijk iets wilt weten, deins er niet voor terug om dat te uiten. Ook wanneer iemand zich niet prettig voelt, is het goed om vragen te stellen, niet alleen omdat de oplossing meteen dichterbij komt te liggen maar omdat iemand zich gehoord voelt, zeker als er ook wat met het antwoord wordt gedaan. Uiteindelijk is dat wat er vaak verloren gaat. Op de werkvloed loopt met al snel langs en over elkaar heen en is er weinig aandacht om de communicatie op persoonlijk niveau ook intact te houden. De juiste vragen willen stellen is een klein begin dat op lange termijn veel kan veranderen.

Experimenten

Wanneer de verbinding weg aan het ebben is, is het goed om je bewust te zijn van de mogelijkheden. Soms ligt het probleem niet aan de binnenkant maar aan de buitenkant. Dat wil zeggen dat er al een hoop kan gebeuren wanneer er een werkwijze wordt veranderd. Hierbij geldt ook: stel vragen en betrek het team in het doorvoeren van bepaalde veranderingen. Deze veranderingen kunnen een positief effect hebben op de productiviteit van het team omdat de manier van werken vernieuwend, verfrissend kan zijn. Hierdoor komt het werk in een heel ander licht te staan.

HR cyclus

Bij wat grotere onderliggende problemen kan het team veel baat hebbe bij een HRM cyclus ofwel HR cyclus. Dit is een project wat het team aangaat om tot de kern te komen van een probleem en zo helder mogelijke oplossingen te vinden. Hierbij wordt gekeken wat er mis gaat, wie daar een rol in spelen. Aan de hand van concrete doelstellingen wordt er gekeken naar hoe bepaalde veranderingen eruit kunnen zien om de problemen te verhelpen.