Hoe voorzichtig je ook bent, kans op schade aan je huis of een inbraak valt nooit helemaal te voorkomen. Toch zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om zo min mogelijk risico te lopen. Met deze vijf tips, waaronder het afsluiten van een passende woonverzekering, kom je al een heel eind.

1. Regel de juiste verzekeringen

Zorgeloos wonen begint bij een ruim dekkende woonverzekering. Schade kan, los van de emotionele impact, tot in de duizenden euro’s oplopen. Met een opstal- en inboedelverzekering zijn je woning en spullen goed verzekerd tegen meerdere soorten schade, zoals schade door diefstal, brand, inbraak of extreem weer.

Vergeet daarnaast niet om een aansprakelijkheidsverzekering voor jezelf af te sluiten. Voor als je visite over de vloer krijgt en per ongeluk schade aan diegene of zijn spullen veroorzaakt, bijvoorbeeld. Het scheelt heel wat knaken en kopzorgen als je zo’n ongelukje niet uit eigen zak hoeft te betalen.

2. Voorkom brandschade

Dagelijks vinden er zo’n 13 woningbranden plaats in Nederland. Vaak wordt dit veroorzaakt voor stoken in de open haard of houtkachel. Stook daarom altijd zo veilig mogelijk.

Veeg minstens één keer per jaar de schoorsteen; hiermee voorkom je een schoorsteenbrand. Zorg dat er tijdens het stoken een brandblusser binnen handbereik is. Blussen met water of zand kan namelijk schade aanrichten, zoals scheuren in de schoorsteenwanden veroorzaken – of zelfs een explosie.

Wees daarnaast alert op koolmonoxidevergiftiging. Laat je cv geregeld controleren en zorg dat er genoeg rookmelders en koolstofmonoxidemelders in huis hangen.

3. Maak je huis inbraakproof

Maak het inbrekers moeilijk. Zorg dat je buitendeuren ‘s avonds en ‘s nachts goed verlicht zijn. En loop regelmatig het hang- en sluitwerk na op alle ramen en deuren (vergeet de garage, eventuele lichtkoepels en bovenverdiepingen niet). Heb je schuifpuien? Voorzie deze dan van een speciaal slot.

4. Bescherm je kostbaarheden

Van sieraden tot erfstukken: je waardevolle spullen in huis hebben speciale aandacht nodig. Met een aantal extra voorzorgsmaatregelen tegen diefstal kun je je kostbaarheden optimaal beschermen. Installeer bijvoorbeeld een (vloer)kluis of een brandkast. En bewaar de bonnetjes van je waardevolle spullen ook digitaal. Zo kun je ze, indien nodig, snel terugvinden en laten zien aan je verzekeraar.

Daarnaast kun je een kostbaarhedenverzekering overwegen, als aanvulling op je inboedelverzekering. Hiermee zijn je kostbaarheden wereldwijd verzekerd tegen beschadiging, diefstal en verlies. In alle gevallen geldt: doe bij inbraak altijd aangifte, maak foto’s van de schade en verplaats niets voordat de politie is geweest.

5. Geef belangrijke wijzigingen op tijd door

Ben je onlangs verhuisd? Geef dan binnen een maand je nieuwe adres door aan je verzekeraar. Sommige verzekeraars kunnen erover struikelen als er een ander adres in hun systeem staat, en je daardoor zelfs minder (snel) uitbetalen bij schade. Ook als je vorig jaar een erfenis hebt gekregen, is het belangrijk om dit aan je verzekeraar te laten weten. Op die manier voorkom je de kans op een te lage schadevergoeding.