Ondernemers hebben genoeg te regelen binnen hun bedrijf. Naast de huur van het kantoorpand waar ze in zitten, moeten ze rekening houden met het regelen van de zakelijke energie. Maar: hoe weet je nou wat voor een soort zakelijke energie je af moet nemen? Val je bijvoorbeeld onder grootzakelijke energie of ben je een kleinzakelijke verbruiker? En hoe begin je met het hebben van een zakelijk energiecontract? In dit artikel lees je alles dat je moet weten over grootzakelijke energie. Ik leg je uit wat grootzakelijke energie precies is, hoe je de beste energiedeal scoort en waar je op moet letten bij zo’n energiecontract.
Wat is grootzakelijke energie precies?
Het is wettelijk bepaald of jouw bedrijf onder grootzakelijke energie of kleinzakelijke energie valt. Heb je geen tijd om het uit te zoeken maar wil je het zelf alvast weten waar je naar moet kijken bij het vinden van een scherpe energiedeal? Check dan eens de capaciteit van de aansluitingen van elektriciteit binnen je onderneming. Wanneer minstens één aansluiting een capaciteit heeft die groter is dan 3 x 80 Ampère en wanneer je gasaansluiting groter is dan 40m3 per uur dan ben je een grootzakelijke energieverbruiker. Alle bedrijven met een capaciteit lager dan bovenstaande gegevens zijn kleinzakelijke verbruikers. Bij grootzakelijk verbruik krijg je maandelijks twee facturen: één van je energieleverancier en één van je netbeheerder. Ook betaal je bij grootzakelijke energie maandelijks voor wat je daadwerkelijk verbruikt hebt. Dit is in tegenstelling tot hoe dat bij kleinzakelijk energie gaat – daar betaal je een vast bedrag per maand, waarbij het geheel aan het eind van het jaar verrekend wordt.
Check altijd de einddatum en de opzegtermijn bij grootzakelijke energie
Bij ieder energiecontract moet je de einddatum en de opzegtermijn ervan goed in de gaten houden. Bij grootzakelijke energie moet je hiervoor nog net iets harder je best doen. Waarom? Heel simpel: de regels bij deze vorm van energie zijn net iets strenger. Om te voorkomen dat je ineens heel veel moet betalen voor je zakelijke energie is het aan te raden om de einddatum én het begin van de opzegtermijn in je agenda te schrijven. De einddatum wil je weten omdat je voor die tijd over moet stappen naar een andere leverancier waar je een betere aanbieding op dat moment kunt krijgen. Doe je dit niet, dan wordt je energiecontract stilzwijgend verlengd tegen hoge verlengingstarieven. Dat mag helaas bij grootzakelijke energie. Je wilt ook niet te vroeg zijn met het opzeggen van je energiecontract omdat je binnen een bepaald termijn pas mag beginnen met overstappen. Doe je dit eerder dan moet je een zogeheten opzegboete betalen: het geld dat je nog moet betalen voor de energie die je ongebruikt ‘laat liggen’ bij je vorige energieleverancier.
Hoe scoor ik de beste grootzakelijke energiedeal?
Tot slot wil ik je nog meer vertellen over hoe je de beste aanbieding scoort op het gebied van grootzakelijke energie. Het is heel belangrijk om aan het einde van je contract op zoek te gaan naar een betere deal. Er is altijd ergens anders een scherper energietarief te vinden. Dit is zo, omdat ieder energiebedrijf stunt met de prijzen. Zij willen maar al te graag nieuwe klanten binnenhalen en dit doen ze onder andere door aantrekkelijke cadeaus en hoge kortingen aan te bieden. Wanneer je bij je huidige energieleverancier blijft, betaal je altijd meer voor je energie dan wanneer je overstapt. Gebruik voor het overstappen een zakelijke energievergelijker en je weet al binnen enkele stappen uit welke deals je kunt kiezen. Hierbij krijg je altijd een compleet overzicht van energieleveranciers met diverse aanbiedingen. De keuze is volledig aan jou voor welk energiebedrijf je gaat. Op Minder.nl vind je zo’n energievergelijker waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Ook vind je daar nog veel meer informatie over grootzakelijke energie, mocht je nog meer willen weten.