Leasen… Het is steeds vaker een manier die wordt gekozen om een gebruiksvoorwerp aan te schaffen (voor een bepaalde periode). Bij leasen, of huren, is het gebruiksvoorwerp niet van jouw maar lease of huur je het van een andere partij. In de meeste gevallen een bedrijf maar soms ook van een particulier. Tegenwoordig kan je bijvoorbeeld een auto leasen maar ook een telefoon of een aanhanger. Zelfs een e-bike leasen is helemaal van deze tijd maar wat zijn eigenlijk de voordelen van het leasen en wegen deze af tegen de voordelen van kopen? In dit blog benoemen we de voor- en nadelen voor je van zowel iets leasen als iets kopen.

Een gebruiksvoorwerp kopen

De meest gebruikelijke vorm van een gebruiksvoorwerp aanschaffen is waarschijnlijk toch wel door het gebruiksvoorwerp te kopen. Bij het kopen van een gebruiksvoorwerp betaal je in één keer of in termijnen het bedrag dat de verkoper voor het gebruiksvoorwerp wil hebben. Dit gebruiksvoorwerp kan van alles zijn. Van producten bij een drogisterij tot producten bij een elektronicazaak. Goedkope producten zul je waarschijnlijk altijd aanschaffen en vanaf het moment dat je het aanschaft is het gebruiksvoorwerp of product van jouw. Jij bent de eigenaar en je kunt er mee doen en laten wat je wilt. Niemand anders heeft er meer iets over te zeggen. Het nadeel van kopen is alleen dat je soms veel kwijt bent als je een duur product wilt aanschaffen zoals bijvoorbeeld een nieuwe telefoon, laptop of auto. Soms heb je dit geld niet of kan/wil je het op dat moment er niet aan uitgeven. Hiervoor is het leasen uitgevonden.

Een gebruiksvoorwerp leasen

Als je een gebruiksvoorwerp gaat leasen huur je dit voorwerp voor een bepaalde periode. Een telefoon leasen is bijvoorbeeld voor een periode van 12 of 24 maanden. Iedere maand bepaal je een vast bedrag. Als deze periode is afgelopen hangt het helemaal van het contract af wat je met de telefoon mag doen. Misschien heb je in die periode je telefoon naast het leasen ook wel afbetaald, in dat geval is de telefoon na die periode van jou. Heb je in die periode de telefoon alleen maar geleased? Dan dien je de telefoon na die periode weer terug te geven aan het bedrijf waarvan je het hebt geleased. Omdat je de telefoon niet gekocht hebt is deze namelijk niet van jouw. Leasen is vaak goedkoper omdat je per maand een bedrag betaald en niet in een keer het bedrag hoeft te betalen wat je bij het kopen wel had moeten betalen. Daarnaast ben je ook vaak verzekerd. Je betaald een extra bedrag zodat, mocht er wat gebeuren, het bedrijf waarvan je het gebruiksvoorwerp least dit meteen voor je kan oplossen. Het nadeel van leasen is dus alleen dat je het gebruiksvoorwerp niet van jouw is. Het bedrijf of particulier waarvan je het least blijf in beginsel altijd de eigenaar. Daarnaast betaal je in het totaal vaak een iets hoger bedrag maar omdat het dus maandelijks wordt afgeschreven voel je dat een stuk minder in je portemonnee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *