Naarmate u ouder wordt kan het zijn dat uw gehoor begint af te nemen. Dat is niet iets om u zorgen over te maken, het hoort tenslotte bij de leeftijd, maar het kan wel heel vervelend zijn. Hoe ouder we worden, hoe meer kwaaltjes we beginnen te krijgen. Bij de ene worden de ogen slechter, bij de anders de gewrichten en bij weer een ander de oren. Gelukkig leven we in een wereld waarin de technologie met grote sprongen vooruit gaat en waar er voor bijna elk probleem wel een oplossing is, zo ook voor gehoorverlies. Benieuwd of een gehoorapparaat is voor u is? Lees dan snel verder.

Wat is een gehoorapparaat?

Een gehoorapparaat, ook wel bekend als een hoortoestel, is een klein apparaatje wat in of achter het oor wordt geplaatst. Dit kleine apparaatjes zorgt ervoor dat inkomende geluiden worden geanalyseerd en op de juiste “toon” aan uw oor worden doorgegeven. Op deze manier hoort u de tonen – de geluiden – die u eerst niet meer goed hoorde nu wel weer. Kort door de bocht maakt het de geluiden die voor u onhoorbaar waren dus weer hoorbaar.

Soorten gehoorapparaten

Een gehoorapparaat bestaat uit vier verschillende delen. Het eerste deel is de microfoon. Dit deel vangt de geluiden van buitenaf op. Daarna komen de versterker en de luidspreker. Deze zorgen ervoor dat het geluid op de juiste manier naar u wordt gecommuniceerd. Het laatste deel van een gehoorapparaat is de computerchip. Deze chip verwerkt de geluiden tot de juiste digitale signalen zodat u de geluiden weer hoort zoals voor uw gehoorverlies. Ieder mens is uiteraard uniek en niet ieder mens heeft in dezelfde mate gehoorverlies. Daarom wordt het apparaatje helemaal afgesteld op uw gehoor zodat u weer op de juiste manier kan horen. De hoortoestellen zijn in te delen in twee groepen. We kennen het gehoorapparaat voor in het oor en gehoorapparaat voor achter het oor. Beide gehoorapparaten werken nagenoeg hetzelfde, het verschil zit hem met name in de positie. Het gehoorapparaat voor in het oor wordt (bijna) volledig in het oor geplaatst waardoor deze toestellen nagenoeg onzichtbaar zijn. Vooral voor de mensen die niet graag willen dat hun gehoorapparaat zichtbaar is, is dit dus een perfecte uitkomst. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de natuurlijke werkingen in het oor zelf behouden blijft. Vooral voor mensen met licht tot matig gehoorverlies is dit hoortoestel zeker aan te raden. Het gehoorapparaat voor achter het oor wordt zoals de naam al doet vernoemen achter het oor geplaatst en is daarom meer zichtbaar. Uiteraard is dit goed te verhelpen door bijvoorbeeld het apparaatje in een huidskleurige kleur te nemen of uw haar iets langer te laten bij het oor. Doordat dit apparaatje wat groter is heeft het veel meer kracht en is het daarom ook meer geschikt voor mensen met matig tot ernstig gehoorverlies.

Welk gehoorapparaat is geschikt voor mij?

Uiteraard zijn dit maar richtlijnen en beslist u er uiteindelijk altijd nog zelf over welk gehoorapparaat voor u geschikt is. Een gehoorapparaat wordt altijd aangemeten door een expert en afgestemd op uw wensen en behoeften. Niks gaat zonder uw toestemming en samen wordt gezocht naar de ultieme oplossing zodat u zo goed mogelijk geholpen kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *