Steeds meer mensen kiezen ervoor om thuis een wellness te installeren. Ze investeren in sauna's, jacuzzi's en zelfs home gyms. Dat is, zeker in deze tijd, niet een heel slecht idee. Met de onzekerheid rondom corona dreigen sportscholen en wellness faciliteiten steeds weer te sluiten, waardoor velen van ons er niet meer aan toe komen om aan onze vitaliteit en gezondheid te werken. In deze blog gaan we het hebben over de voordelen van twee soorten baden: hot tubs en ijsbaden. Nu hoor ik je misschien bij de tweede denken: IJSbad? We snappen het. Het is winter, je hebt het al koud genoeg. Echter raden we aan om toch even verder te lezen. En voor een warmtegevoel beginnen we bij de voordelen van heerlijke warme hot tubs!

Hot tub voordelen

De voordelen van lekker bubbelen in warm water zijn al lang en breed bekend. Zeker in het noorden van Europa vinden mensen het heerlijk om tijd door te brengen in hot tubs en jacuzzi's, alleen, romantisch met hun partner, of met een groepje vrienden of familie. Het baden in heet water heeft een zeer ontspannende werking op de spieren, waardoor je lichamelijk bijna meteen een gevoel van diepe rust ervaart zodra je het warme water in stapt. Zeker als je last hebt van spier- en gewrichtspijn, is het baden in een hot tub een zeer fijne en gunstige remedie tegen deze klachten. De warmte van het bad verbetert namelijk de doorbloeding van je spieren, waardoor pijn en stijfheid in het lichaam snel afnemen. Bovendien heeft die lichamelijke ontspanning ook direct effect op de ontspanning van de geest. In een warm bad zul je dan ook merken dat je hoofd misschien rustiger wordt en je minder stress ervaart. Voeg er de mogelijkheid aan toe om bubbels of massagestralen aan te zetten, en je begeeft je bijna letterlijk in de hemel.

IJsbad voordelen

Wellicht heb je het al voorbij zien komen op social media: mensen die ijsbaden nemen. Het is de afgelopen jaren sinds de pandemie begon een enorme trend geworden. En dat is niet zonder reden. Er zitten onwijs veel gezondheidsvoordelen aan het nemen van een ijsbad. Een daarvan is dat het een flinke booster is voor het immuunsysteem. In een tijd dat we massaal proberen een virus te verdrijven, is alles wat het immuunsysteem kan ondersteunen dan ook van harte welkom, en zelfs hard nodig. Een ijsbad kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt jezelf eerst mentaal voorbereiden, en wellicht wat ademhalingsoefeningen doen, zoals de bekende technieken van Wim Hof, om jezelf vervolgens onder te dompelen in het ijskoude water en je geest te trainen er niet gelijk gillend uit te springen. Wat ook een populaire en bekende manier is, is om je 2 tot 10 minuten onder te dompelen in een ijsbad na de sauna. Dit stimuleert onder andere je bloedcirculatie en maakt je poriën weer dicht, zodat bacteriën niet gemakkelijk de huid kunnen binnen dringen.