Last van larven in je tuin? dit kan het zijn

Je kunt in je tuin last hebben van een hoop verschillende insecten. Zo eten onder andere slakken delen van je planten op. Ook kun je een plaag hebben met larven die je gras of gazon aantasten en beschadigen. Het is belangrijk dat je deze dieren bestrijdt om de planten in je tuin gezond te houden. Er zijn echter verschillende insecten die het kunnen zijn en je bestrijdt ze niet allemaal op dezelfde manier. 

 

Hoe kun je Engerlingen en emelten identificeren?

De meeste larven zullen geen problemen veroorzaken in je tuin. Echter zijn er een aantal larven die grote schade kunnen aanrichten als je last hebt van een plaag. In Nederland zullen dit voornamelijk larven van langpootmuggen en larven van kevers zijn. Deze larven staan ook wel bekend als engerlingen en emelten. Om deze larven te bestrijden kun je het best kalk in je tuin strooien. Engerlingen zijn niet altijd even makkelijk te identificeren. Deze larven veranderen gedurende hun leven van uiterlijk. Als ze nog jong zijn, zijn het grijsbruine dieren met een leerachtige huid. Ze hebben echter geen poten of kop waar je ze makkelijk aan kunt herkennen. Dit is bij engerlingen iets makkelijker. Deze insecten zijn wit en hebben vaak een bruine kop. Daarnaast hebben ze zes poten die redelijk opvallen. Emelten en engerlingen zijn in Nederland het grootste probleem in mensen hun tuin. Als je last hebt van larven is het verstandig om eerst te kijken naar of het misschien één van deze twee soorten larven zijn. Als dit niet het geval is, kun je iemand inhuren om ernaar te kijken of zelf plaatjes van het internet vergelijken.

 

Wat is het voordeel van het strooien van kalk?

Het is niet altijd even eenvoudig om ervoor te zorgen dat je gazon er groen en gezond uit ziet. Er kan tussen het gazon veel onkruid groeien of de kleur van je gras kan geel en minder fris zijn. Om ervoor te zorgen dat je gras er gezond blijft uitzien kun je ervoor kiezen om een kalk gazon te maken. Het is als je een gezond gazon wil belangrijk dat de zuurgraad van het gazon op niveau wordt gehouden met kalk. Op een zure ondergrond groeit het gras namelijk helemaal niet goed. Dit zal de kans op onkruid en mos vergroten en daarnaast ook de kans op larven vergroten. Om erachter te komen of het nodig is om een kalk laag aan te brengen, kun je zelf de ph-waarde meten. Als dit niveau te laag is, dan is het verstandig om kalk over het gazon te strooien. Verder worden door voldoende kalk ook de meststoffen beter opgenomen wat goed is voor de groei van je gras.