Je hebt het vast al meerdere malen voorbij horen komen: Nederland kampt met een neerslagtekort deze zomer. Niet alleen in Nederland hebben ze last van extreem droge perioden. De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat landen in de zomermaanden met hun watervoorziening in de problemen komen. En dat terwijl er in de koudere maanden van het jaar soms juist een neerslagoverschot is. Dit vraagt om slimme maatregelen.
Regenwater opvangen in een watertank
Tegenwoordig wordt er in de nattere maanden vaak neerslag opgevangen in speciaal daarvoor bestemde watertanks. Deze vaak ondergrondse regenwatertanks, worden meestal geplaatst onder weilanden, sportvelden of in grotere parken. Maar ook op kleinere schaal wordt er van zo'n tank gebruik gemaakt. Zo is het steeds populairder om zelf een ondergrondse regenwatertank onder het gras in je eigen tuin te installeren.
De watertanks kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet. Afhankelijk hiervan, kies je de grootte van je watertank. Zo kun je het regenwater hergebruiken om in de zomer je plantjes te besproeien óf je zwembadje op een duurzame manier te vullen.
Water omhoog pompen vanuit je watertank
Het regenwater pomp je op een later moment makkelijk omhoog. Dit kun je doen naar je woning of bijvoorbeeld naar je sproei-installatie. Hiervoor plaats je een onderwaterhydrofoor, een hydrofoorpomp met drukvat of een zelf-aanzuigende centrifugaalpomp. De onderwaterhydrofoor hang je in de opslagtank. Een hydrofoorpomp en centrifugaalpomp werken juist vanuit een droge plek en zuigen het water via een aanzuigslang uit de tank. Vanaf de pomp verspreid je het water eenvoudig naar diverse tappunten in én rond je huis.
Het grote verschil met een hydrofoorpomp is, dat deze niet alleen water de leiding in pompt. Daarnaast vult de hydrofoor namelijk ook een drukvat, tot de juiste waterdruk bereikt is. Het drukvat vangt de eerste kleine waterafgiftes op, waardoor de pomp minder snel aanslaat. Hierdoor kun je eenvoudig de waterdruk in een beregeningsinstallatie, woning, boot of zelfs een hele camping verhogen.
Hydrofoorpomp aansluiten op een watertank
De meeste hydrofoorpompen die je kunt kopen, worden standaard geleverd met een aansluitset. Een veelgebruikt aansluitsysteem bestaat uit twee flexibele slangen met een koppelverbinding. De perszijde verbind je met een knel- of soldeerkoppeling aan de aanvoerleiding die richting de wc’s en watertappunten lopen. De zuigleiding van de hydrofoorpomp draai je eenvoudig met een koppeling op de watertank.
Klinkt dit je allemaal net even te moeilijk in de oren? Gelukkig kun je hulp krijgen bij het monteren van je tank met pompsysteem. Zo weet je zeker dat je van een goed werkend systeem kunt genieten!