Wat leer je allemaal bij de opleiding tot vertrouwenspersoon?

De opleiding tot vertrouwenspersoon, iets waar ik tot een jaar terug nog niet veel van wist. Totdat ik deze opleiding zelf heb gevolgd en heb mogen ervaren hoe dit was! De belangrijkste kernwaarden die je vanuit deze opleiding meekrijgt is dat iedereen recht heeft op een veilige en integere werkplek. Binnen organisaties zijn veel mensen werkzaam en hierdoor kan het voorkomen dat er soms ongewenste situaties ontstaan. Bij de opleiding tot vertrouwenspersoon leer je wat ongewenste situaties en ongewenste omgangsvormen zijn, hoe je signalen hiervan kunt opvangen en hoe je vervolgens als vertrouwenspersoon dient te handelen. Ben je benieuwd wat voor verschillende opleidingen er allemaal zijn en wat je hier precies leert? Lees snel verder en ontdek de wereld achter de opleiding tot vertrouwenspersoon!

Ongewenste omgangsvormen en integriteit

Binnen organisaties is het prettig om terecht te kunnen bij een vertrouwenspersoon als de situatie daar naar staat. Zo kan het zijn dat er ongewenste omgangsvormen plaatsvinden op de werkvloer en dit is natuurlijk ongewenst. Maar ook kwesties die te maken hebben met de integriteit van medewerkers vragen om de aandacht van een vertrouwenspersoon. Bij de opleiding tot vertrouwenspersoon is het een optie om voor beiden rollen in de leer te gaan en kennis en vaardigheden op te doen. Met deze kennis en vaardigheden op zak heb je een grote meerwaarde aan de organisatie en diens medewerkers te bieden. Zelf heb ik deze twee aspecten gecombineerd en ben ik ook LVV gecertificeerd. De LVV vindt namelijk dat iedere vertrouwenspersoon ook bekend dient te zijn met de kennis en ervaring van integriteitsvraagstukken. Zelf ben ik nu een jaar werkzaam als vertrouwenspersoon binnen een grote organisatie en ik heb ontzettend veel meegemaakt en geleerd. Door een goede basis te leggen bij de opleiding tot vertrouwenspersoon is het mogelijk om erna direct aan de slag te gaan in de rol van vertrouwenspersoon.

Wat is het resultaat van de opleiding tot vertrouwenspersoon?

Vaak krijg ik de vraag wat ik nu precies heb geleerd bij de opleiding tot vertrouwenspersoon en wat het resultaat hiervan precies is. Ik geef dan altijd aan dat ik heel gericht onderscheid kan maken tussen ongewenste omgangsvormen, arbeidsconflicten en andere schendingen op het gebied van integriteit. Verder ben ik bekend met de taken en bevoegdheden van de vertrouwenspersoon binnen organisaties. Ik ben in staat om een melder binnen een bedrijf op te vangen en weet vervolgens welke stappen ik dien te nemen. Ik weet welke keuzes ik dien te maken op het gebied van regelgeving maar ook van de juridische aspecten die eraan kleven. Verder heb ik veel praktijkvoorbeelden voorgelegd gekregen en hierdoor heb ik dus een hoop praktische kennis opgedaan.

Persoonlijk ben ik ontzettend blij dat ik de opleiding tot vertrouwenspersoon heb mogen volgen en ik ben hier als persoon ook erg van gegroeid. Zo leer je onder andere reflecteren op je eigen handelen, iets wat ik ontzettend waardevol vind! Ik hoop dat ik je een goede inkijk heb kunnen geven van wat de opleiding tot vertrouwenspersoon allemaal te bieden heeft.