Marilyn Monroe had Chanel No.5 en Heidi Klum draagt Yves Saint Laurent’s Opium, maar welke parfum past bij jou? Het is niet gemakkelijk om de goede geur uit te kiezen die echt bij je past. Daarnaast zijn parfums meestal redelijk prijzig, dus kan je niet zomaar experimenteren met verschillende flesjes. En wie zegt dat je per se één geur moet hebben? Je parfum is als een accessoire en kan je aanpassen op basis van je stemming, de gelegenheid of op het seizoen.

 

Het verschil tussen eau de cologne en parfum

Verwar eau de parfum niet met parfum, want het is namelijk niet hetzelfde! Het verschil tussen deze twee zit in de geursterkte. Zo bevat eau de parfum een lagere concentratie geurbestanddelen, ongeveer 15%. Parfum heeft vaak een geurconcentratie van 20% tot 40%. Een of twee druppeltjes is al voldoende om de geur de hele dag te ruiken, spuit dus vooral niet te veel op! Daarnaast bestaan er ook nog eau de toilette en eau de cologne. Eau de toilette bevat ongeveer 5% tot 15% geurconcentratie en eau de cologne ongeveer 3%. Deze geur verdwijnt vaak redelijk snel van je lichaam.

 

Parfums opgedeeld in geurfamilies

Parfums worden opgedeeld in geurfamilies wat de keuze voor het juiste parfum hopelijk wat makkelijker maakt. Ieder parfum is opgebouwd uit verschillende geurnoten die zijn onderverdeeld in top-, hart- en basisnoten. De topnoten ruik je als eerste en zijn bedoeld om je aandacht te trekken. Daarna zullen de hartnoten je aandacht trekken. De basisnoten neem je pas waar na ongeveer een uur en zijn bepalend voor hoe lang je de geur blijft ruiken. Neem bijvoorbeeld de Aromatics Elixir parfum van Clinique. Deze heeft topnoten van onder andere kamille en koriander, hartnoten van rozen en oranjebloesem en basisnoten van wierook en muskus.

De geurfamilies kunnen worden ingedeeld in een geurwiel waarin vier hoofdcategorieën bestaan, namelijk bloemig, oriëntaals, houtachtig en fris. Hieronder vallen weer allerlei subcategorieën. Deze categorieën kan je gebruiken om in de juiste richting te zoeken. De White Linen parfum van Estee Lauder is bijvoorbeeld een bloemige en toch frisse geur.

 

Op zoek naar jouw ideale parfum

Als je naar de winkel gaat om te ruiken, overweldig je reukzintuigen dan niet met veel geuren achter elkaar. Je kan ongeveer drie geuren ruiken voordat je reukvermogen in de war raakt. Het beste moment om naar de parfumerie te gaan is in de ochtend als de winkel net open is en er nog niet veel parfum in de lucht is gespoten. De eerste geur kan je op je pols aanbrengen, de tweede op de andere en de derde bijvoorbeeld op de binnenkant van je elleboog. En maak niet meteen dezelfde dag een beslissing voor jouw geur, laat je neus er een paar keer aan wennen.

Veel plezier bij het uitzoeken van jouw ideale parfum!