De batterij van je MacBook gaat na verloop van tijd steeds minder lang mee. Zo’n batterij heeft namelijk een beperkt aantal zogeheten levenscycli. Eén cycli betekent dat je batterij van maximaal opgeladen naar helemaal leeg is gegaan. Het is dan ook normaal dat het laadvermogen van je batterij na een bepaalde hoeveelheid cycli afneemt. Je kunt dit zelf altijd controleren en er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om zo lang mogelijk optimaal gebruik te maken van je batterij. In deze blog leg ik hier meer over uit.

Alle informatie over je batterij

Wanneer je op je MacBook naar het menu overzicht gaat en klikt op ‘over deze Mac’, ‘meer informatie’ en vervolgens ‘systeeminformatie’ kiest, dan krijg je alle gegevens te zien over de staat van je MacBook. Zo kun je bij de gegevens over je batterij terugzien hoeveel laadvermogen hij nog heeft. Daarbij zouden MacBooks ongeveer 1000 laadcycli hebben, maar dit is ook afhankelijk van het model dat je hebt. Je kunt dit ook opzoeken op de Apple website. Zo’n getal wil zeggen dat je in ieder geval zoveel keer je batterij zou moeten kunnen opladen. In de gegevens over je batterij kun je dan ook zien hoeveel cycli er op dat moment zijn gebruikt.

Belasting van de batterij

Het gebruik van je Macbook beïnvloed ook de levensduur van je batterij. Sommige processen vergen namelijk meer vermogen van de batterij. Wanneer je bijvoorbeeld veel verschillende programma’s tegelijk actief hebt, dan zal je MacBook ook heter worden. Hitte heeft weer een negatief effect op de batterij en kan soms zelfs daadwerkelijk schade toebrengen. Zorg er dus voor dat je niet onnodig veel energie trekt bij je werkzaamheden. Zet bijvoorbeeld de helderheid van je beeldscherm wat lager, of laat geen programma’s die je niet gebruikt op de achtergrond draaien.

Batterij status

Door op het icoontje van de batterij te klikken kun je in één oogopslag zien wat de status van je batterij is. Wanneer hij goed functioneert dan zal er ‘normaal’ bij staan. Indien je batterij niet meer de kwaliteit heeft die hij zou horen te hebben, dan staat dit er ook aangegeven. Je zal dan geadviseerd worden om je batterij te laten nakijken en wellicht te vervangen.

Ook kan het voorkomen dat je batterij echt kapot is. Dan zal er vaak een lampje knipperen waar je normaal ziet of je batterij leeg is of opgeladen. Bovendien krijg je in het uiterste geval de MacBook ook niet meer opgestart.

Garantie in sommige gevallen

Wanneer je batterij beschadigd is dan kan dit onder de garantie vallen. Controleer dit dus altijd goed! Een slecht functionerende batterij kan namelijk ook komen door een fabricagefout of door een defect. Je kunt in de meeste gevallen een MacBook batterij vervangen binnen een dag. Zo kun je de MacBook laten ophalen en krijgt hem dan weer met een gloednieuwe voeding terug.