Wat is MJOP en waarom heb ik het nodig?

Wanneer je eigenaar bent van een huis ben je zeer waarschijnlijk ook lid van de bijbehorende VVE. En in sommige gevallen neem je ook zitting in deze VVE.  Daar komen dan verschillende zaken bij kijken om tot juiste beslissingen te komen en ervoor te zorgen dat de bewoners verzekerd zijn van een VVE die staat voor de rechten en zorgt voor een goed onderhoudsplan. Een MJOP (een MeerJarenOnderhoudPlan) is daar een mooi voorbeeld van.

MJOP

Een meerjarenonderhoudsplan is een plan waarin je op een gedegen manier beschrijft hoe je de kosten van het onderhoud van een woningcomplex kan verspreiden over meerdere jaren. Met dit plan ben je ook verzekerd van een basis waarin je altijd kunt terugvallen als het gaat om groot onderhoud. De ervaring van ondersteuningsorganisaties voor VVE’s is dat dit nog niet een standaard is en daarom wordt er altijd geadviseerd om dit plan zo snel en concreet mogelijk op te stellen. Er zijn verschillende experts die je kunnen helpen op dit plan op te zetten en je advies kunnen geven over de onderdelen die jaarlijks opgepakt zouden moeten worden. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Je hebt namelijk altijd overzicht over de onderhoudskosten en daardoor kun je rekening houden met de financiën. Je legt daarbij altijd wat opzij zodat er geld is voor onverwachte gebeurtenissen, maar ook voor onderhoud in de komende jaren, maar ook voor over 10 of 30 jaar. Denk bijvoorbeeld eens aan gevelonderhoud, het onderhoud aan kozijnen, het verduurzamen van de woningen of het vervangen van een lift.

Bouwkundig rapport

Wanneer je een huis gaat kopen of verkopen is het belangrijk dat je altijd een bouwkundig rapport laat opstellen. Ondanks alle onderhoud die je hebt laten doen kan het natuurlijk zijn dat er verborgen gebreken zijn. Ook bij de aankoop van een nieuw huis wil je niet voor verrassingen komen te staan. Bij een erkend specialist in dit soort rapporten ben je er zeker van dat die verrassingen er niet komen. Er wordt bij een inspectie voorafgaand aan het daadwerkelijke rapport gekeken naar diverse onderdelen. Denk aan metselwerk, dakconstructies, kozijnen etc. Verder worden er ook foto’s gemaakt van eventuele gebreken en wordt er een kostenplaatje gemaakt met de te verwachten kosten in onderhoud voor de komende 4 jaar. Ook wordt er gekeken of er nog verder specialistisch onderzoek nodig is. Zo ben je verzekerd van een totaalplaatje waarmee je de onderhandelingen in kan gaan voor de aan- of verkoop van je huis.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes