Whiplash

Als er iets verschrikkelijk is, is het wel een ongeluk krijgen. Zelf ben ik ooit eens van achteren geramd door een andere auto op de snelweg. We reden de snelweg op, maar daar was file. Zelf reed ik rustig de oprit op, maar de auto achter mij had niet door dat we in een file zouden rijden. De bestuurder reed dus tegen mijn achterkant aan, waardoor ik naar voren schoof en tegen een andere auto aanreed. Ik werd als ware gesandwicht tussen twee auto’s. Dit ongeval was nog mild, het was erg schrikken en de auto is kapot, maar zelf ben ik gelukkig onbeschadigd. Helaas kan het ook anders aflopen. Een veelvoorkomend letsel bij zulke en andere ongevallen is een whiplash. Vandaag ga ik meer vertellen over een whiplash, en ook hoe je wel recht hebt op schadevergoeding bij een whiplash. Veel verzekeraars keren namelijk geen schadevergoeding uit, en dat is niet acceptabel!

Wat is een whiplash precies?

Eerst zal ik, voor de lezers die dat nog niet weten, uitleggen wat een whiplash precies is. Een whiplash is een overstrekking over een overbuiging van je nekwervels. Deze overstrekking wordt veroorzaakt door een plotselinge en ongecontroleerde beweging achterwaarts, waarna je vervolgens voorwaarts buigt. In mijn ongeval had ik dus heel goed een whiplash kunnen oplopen! Vaak krijg je daarna hoofd- en nekpijn. Ook kunnen symptomen schouderpijn, vermoeidheid, overgevoeligheid, misselijkheid en geheugenproblemen zijn. In principe zouden de klachten na vier tot zes weken verdwenen moeten zijn. Maar het kan ook veel erger uitpakken. In dit geval houden de klachten veel langer aan, wat kan leiden tot concentratiestoornissen. Veel mensen nemen een whiplash niet echt serieus. Maar de mensen die daadwerkelijk eentje hebben hebben er veel last van. Beeld je maar eens in hoe het is om alleen al de hele dag en elke dag hoofdpijn en nekpijn te hebben! En dat zijn nog maar een paar symptomen.

Hoe werkt het uitkeren van schadevergoeding bij zulke gevallen?

Een whiplash kan dan ook met gemak voor een, vaak tijdelijke, arbeidsongeschiktheid zorgen, omdat de grootste symptomen vermoeidheid en concentratiestoornissen zijn. Daarnaast levert het ook beperkingen op wat betreft het huishouden en hobby’s. Daarom is het belangrijk dat verzekeraars zowel materiële schade als smartenschade uitkeren. Maar, dit gebeurt vaak niet! Verzekeraars houden het er vaak op dat een whiplash niet te bewijzen is, want het is niet zichtbaar op een medische scan. Daarmee hoeven ze dan niet een volledige uitkering te voldoen. Een rechter heeft inmiddels besloten dat dat geen reden is om niet volledig een uitkering te doen. Als je helaas een whiplash door een ongeval oploopt en geen volledige uitkering krijgt, neem dan contact op met een ongevallen-advocaat! Deze kan je helpen om te krijgen waar je recht op hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *