Zo combineer je cardio met je bodybuilding schema

Ben je bijna elke dag van de week in het krachthonk te vinden? Vergeet dan zeker je cardio niet! Wil je jezelf een complete atleet kunnen noemen, dan hoort een duurtraining erbij. Bovendien is dit bevorderend voor je gezondheid. Lees hier hoe je cardio combineert met een bodybuilding schema.  

Cardio als warming-up en cooling-down van je bodybuilding schema

Je sport waarschijnlijk niet alleen voor je looks, maar ook voor je gezondheid. Daarom is cardio ook belangrijk. Je zet daarmee je spieren en hart flink aan het werk. Zorg ervoor dat je elke dag je een half uurtje matig tot intensief in het zweet werkt met een vorm van duurtraining. Wil je zo efficiënt mogelijk cardio combineren met je bodybuilding schema in de gym, verwerk het dan in je warming-up en cooling-down. Ga bijvoorbeeld twintig minuten op de crosstrainer staan voordat je aan de ijzers gaat hangen. Roeien is ook een goede optie; daarmee train je ook nog eens je bovenlichaam. Staat leg day op de planning, dan kun je het beste gaan rennen op de loopband of op de racefiets wat kilometers op de plaats maken.

Intervaltraining

Doe eens een intervaltraining in de buitenlucht. Het doen van sprintjes zal je conditie enorm verbeteren bijvoorbeeld. Wissel een minuut rennen af met een halve minuut sprinten, gevolgd door een halve minuut joggen. Herhaal dit een aantal keer. Zorg ervoor dat je je ademhaling onder controle houdt, maar geef je wel volledig in de sprints. Je kunt ook online even op zoek gaan naar HIIT-workouts van een minuut of tien tot twintig. Houd het kort maar krachtig, dan weet je zeker dat cardio je gains niet in de weg komen te staan.

LISS cardio

LISS staat voor Low Intensity Steady State en is een vorm van cardio op lage intensiteit. Wandelen en rustig zwemmen of fietsen vallen hier bijvoorbeeld onder. Probeer bijna elke dag LISS te doen. Wandel bijvoorbeeld naar de supermarkt, of pak de fiets naar de gym of je werk in plaats van de auto. Het grote voordeel van LISS is dat het weinig belastend is, dus het combineert met gemak met je bodybuilding schema. Bovendien is het erg goed voor je gezondheid en je mentale welbevinden. Wil je afvallen, dan is LISS ook een prima keuze om naast je intensievere trainingen te doen. Omdat het je lijf amper belast, kun je met gemak twee uur LISS cardio achter elkaar doen. Waar je met hardlopen de trainingen langzaam moet opbouwen, kan nagenoeg iedereen uren wandelen. 

Meer over trainen vind je op MNLK.nl

Wil je meer weten over optimaal trainen? Op het platform MNLK.nl vind je allerlei informatie over sport, voeding, gezondheid en meer.