Zo kom je van jouw voetklachten af

Je kent het waarschijnlijk wel, een dag aan het shoppen geweest en zodra je thuis komt beginnen je voeten te kloppen. Een dag slenteren is dan ook niet al te best voor je voeten, zeker niet als je geen stevige schoenen hebt gedragen. Maar er zijn ook mensen die altijd pijn hebben aan hun voeten, van het moment dat zij opstaan totdat zij weer naar bed gaan. Een erg vervelend probleem dat vaker voorkomt dan je zou denken. Verkeerde schoenen spelen hier een erg grote rol bij. Nu zijn er een heleboel verschillende voetklachten die allemaal weer hun eigen oorzaak en oplossing hebben. Een aantal veelvoorkomende klachten en hun oplossing lees je hieronder.

 

Hallux valgus

Door het dragen van verkeerd schoeisel kan je voet scheef groeien waardoor de stand van de grote teen veranderd. Hierdoor ontstaat er een pijnlijke knobbel aan de buitenzijde van je grote teen. Dit probleem noem je hallux valgus en komt best vaak voor. Het is in ieder geval sterk aan te raden om schoenen voor hallux valgus te dragen zodat je weer zonder pijn kunt rondlopen en de knobbel niet verder groeit. Ook bestaan er speciale spalkjes die de groei van de knobbel tegengaan. Loop je echter al een tijd rond met hallux valgus, dan kun je het beste naar een voetspecialist gaan. Hij zal je dan, afhankelijk van de precieze klacht, adviseren. Het is sowieso aan te raden om zooltjes schoenen te dragen voor extra ondersteuning.

 

Platvoeten

Eigenlijk heten ze niet zo, maar toch worden doorgezakte voeten vaak platvoeten genoemd. Hierbij zijn de voetbogen doorgezakt waardoor de volledige onderzijde van de voet de grond raakt. Het is een aangeboren afwijking die op zich vaak geen problemen oplevert, tenzij hier ook overpronatie bij gepaard raakt. Dit betekent dat de enkels naar binnen knikken. Dit kan komen door ouderdom, overgewicht, slechte schoenen of een verzwakking van spieren in de voet. Dit heeft best grote gevolgen, zo kunnen je onderbenen draaien, knieën overbelast raken, bekken naar binnen kantelen en rugklachten kunnen ontstaan. Laat je hierbij goed adviseren door een specialist.

 

Zweetvoeten

Niet pijnlijk, maar wel erg vervelend: zweetvoeten. Veel mensen hebben last van zweetvoeten, maar toch is dit iets waar velen zich voor schamen. Wist je dat je zweet pas gaat ruiken wanneer het in contact komt met  een sok of schoen? Vaak is de oorzaak, opnieuw, verkeerd schoeisel. Zorg dat je schoenen een goede pasvorm hebben en maak het liefst gebruik van natuurlijke materialen zoals leer. Bekijk hierbij niet alleen de buitenzijde van de schoen, maar natuurlijk vooral ook de binnenzijde.


Geplaatst

in

door

Tags: