De meeste studenten hebben jaarlijks nauwelijks medische kosten. Veel kiezen daarom meestal voor de verplichte basisverzekering. Als student kies je best een vrijwillig eigen risico voor een lagere premie. Wees bij het afsluiten voorzichtig voor eigen risico's. Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben een speciale studentenverzekering, maar zijn niet altijd de juiste keuze. Zorgverzekering vergelijken kan je veel doen besparen. Maar op wat moet je precies letten voor de beste zorgverzekering voor studenten?

Gratis zorgverzekering voor studenten

Ben je student en jonger dan achttien jaar? Dan geniet je gratis van een studenten zorgverzekering via een van je ouders. Studenten kunnen pas een zorgverzekering afsluiten vanaf hun achttiende verjaardag. Zorg ervoor dat je bij de zorgverzekering van je ouders aangemeld bent. Je krijgt dan dezelfde verzekering. De verzekeringsmaatschappij stuurt je vóór je verjaardag een vrijblijvend advies. Eens achttien maak je je eigen keuze. Door voor dezelfde verzekering te kiezen dan je ouders doe je het meeste voordeel.

Basisverzekering

Iedereen moet over een basisverzekering beschikken. Als je over een beperkt budget beschikt kun je voor de goedkoopste zorgverzekering. Beslis niet voor je alles grondig controleerde. Controleer altijd of de verzekering aan je behoefden voldoet. Bij goedkopere verzekering krijg je vaak alleen een bepaald percentage zorgvergoeding betaalt. Niet alle zorgaanbieders bieden goedkope zorgverzekeringen aan. Het kan bijvoorbeeld dat bepaalde behandeling in een regionaal ziekenhuis maar gedeeltelijk wordt vergoed. Kijk daarom altijd eerst met welke ziekenhuizen je zorgverzekeraar samenwerkt. Zo voorkom je dat je ziekenhuisrekeningen te hoog oplopen zodat je ze niet meer kunt betalen. Voor spoedbehandeling kun bij alle ziekenhuizen terecht.

Extra verzekering afsluiten of niet?

Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Studenten hebben er meestal geen nodig. Wil je zorgverzekeringen vergelijken om de verzekering met de beste prijs-kwaliteit af te sluiten? Controleer dan ook andere soorten verzekeringen zoals buitenlandse, fysiotherapie of tandzorg.

Eigen risico verhogen?

Gebruik je als student weinig of geen zorg uit het basispakket? Dan kun je er voor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen om premiekorting te krijgen. Je kunt ook vrijwillig een eigen risico zorgverzekering afsluiten. Ook dat zorgt voor een lagere zorgpremie. Als je weinig of zelfs geen zorg nodig hebt, kun je een eigen risico aanvragen tot 500 euro. Je krijgt dan premiekorting, maar vergeet niet dat als je wel voor medische kosten betaalt, je mogelijk het eigen risico verschuldigd bent.

Bespaar niet op kwaliteit

Zorgverzekeringen vergelijken doet je mogelijk veel besparen, maar bespaar nooit op de kwaliteit van je zorgverzekering. Dan kom je vaak bedrogen uit. Je draait dan voor sommige soorten zorg zelf voor de kosten op. In die gevallen zou het niet de eerste keer zijn dat de goedkoopste zorgverzekering plots de duurste wordt.