Als je een nieuwe of tweedehands auto aanschaft dan wil je natuurlijk wel de beste autoverzekering uitkiezen. Of misschien heb je besloten om je huidige autoverzekering over te sluiten om de een of andere reden. Er zijn een aantal zaken die je moet weten over een autoverzekering. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over een autoverzekering.

Een autoverzekering kiezen

Er zijn verschillende autoverzekeringen met elk een andere dekking. Een WA, Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, is verplicht voor iedere auto die zich op de openbare weg bevindt. Het is niet belangrijk of deze geparkeerd staat of rondrijdt. Er wordt met een WA verzekering de schade aan anderen vergoed. Een andere optie is een WA beperkt cascoverzekering. Deze wordt ook wel een WA plus verzekering genoemd. Bij deze autoverzekering word je ruitschade, stormschade, brandschade en schade door diefstal of inbraak vergoed. Deze verzekering wordt het meeste aangeraden voor auto’s die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn. Als laatste optie voor auto’s die jonger zijn dan vier jaar is er de allrisk autoverzekering, oftewel de WA volledig casco verzekering. Deze verzekering biedt naast de bovengenoemde vergoeding ook een vergoeding voor schade door vandalisme of als je zelf schade veroorzaakt. Daarnaast kan je nog kiezen uit aanvullende verzekering om zo je dekking compleet te maken voor je persoonlijke situatie. De prijs is naast het type dekking en aanvullende verzekering wat je kiest ook gebaseerd op je leeftijd, de hoeveelheid kilometers die je rijd, het aantal schadevrije jaren dat je hebt, je postcode en de meeverzekerde accessoires.

Een aanvullende verzekering kiezen

Als je een aanvullende autoverzekering wilt kiezen dan zijn er verschillende opties. Je kan kiezen voor een schadeverzekering voor inzittenden. Dan wordt de werkelijk geleden letselschade en eventuele schade aan persoonlijke bezittingen of bagage vergoed. Als je kiest voor een ongevallen verzekering inzittenden dan worden de medische koste vergoed zoals blijvende invaliditeit of het overlijden van de passagiers of de bestuurder. Als je kiest voor een rechtsbijstandsverzekering of verhaalsrechtsbijstand dan staat de verzekering je bij als je een juridisch conflict hebt naar aanleiding van een ongeval of bijvoorbeeld als je een conflict met je autogarage hebt. Let erop dat je niet bij je gewone rechtsbijstandsverzekering een module verkeer hebt meeverzekerd, want dan ben je straks dubbel verzekerd en betaal je dubbele kosten. Als laatste kan je bij de meeste verzekeraars tegenwoordig pechhulp meeverzekeren. Je kan dan kiezen voor Nederland of Europa. Let ook hierbij op dat je je niet dubbel verzekert, omdat je dit al ergens anders hebt lopen.