Het overkomt ons allemaal wel eens. Of het nu in je auto is, het glas in de achterdeur of van een ruit in de woonkamer, ze moeten vervangen worden. Zonder glas wordt het namelijk erg aantrekkelijk voor inbrekers en ander gespuis om ongevraagd bij jou naar binnen te komen. Maar, welk type glas gebruik je wanneer?

In dit blog worden de verschillende soorten glas behandeld en ook wordt er uitleg gegeven over de verschillende kwaliteiten van het passende glas. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Een gebroken ruit aan de voorkant van het huis

Dit kan zijn een grote ruit in de woonkamer, een ruit uit de deur, of een smal venstertje ernaast. Voor die eerste is het belangrijk om te kijken naar het volgende: woon je aan een doorgaande weg, of heb je op een andere manier veel geluid dat van buitenaf naar binnen wil dringen? Dan is het namelijk een goed idee om dubbel glas te nemen met een zo breed als mogelijke spouw ertussen. Want: hoe meer lucht er tussen de glasplaten zit, hoe beter het geluid wordt gedempt!

Betere isolatie van de ruimte

Wanneer jouw prioriteit niet ligt bij het buitenhouden van geluid, maar het beter isoleren van jouw woning belangrijker is, kan je het beste overwegen om HR++ glas te nemen.

HR++ glas is eigenlijk het beste glas wat je kunt nemen als je jouw woning goed wil isoleren. Dit komt door het feit dat dit type glas dubbel glas, met een coating en glasvulling is. Laten we beginnen met de coating. Deze reflecteert de warmtestralingen van binnenuit, waardoor de warmte ten allen tijden binnen blijft. De gasvulling zorgt ervoor dat de kou die van buiten naar binnen probeert te dringen, geen kans heeft.

Niet alleen aan de voorkant van het huis is het verstandig om dubbel glas te nemen

Ook in deuren of nauwe doorkijkjes is dit aan te raden. Wanneer je namelijk wel de moeite neemt om grotere ruiten te plaatsen met dubbel glas, kan je dit net zo goed ook doen voor de deuren. Anders verlies je toch nog steeds een boel warmte aan de deur. Dit zou zonde zijn van de kosten die je gaat maken om het huis weer warmer te houden tijdens de koudere wintermaanden.

Let dus ook eens op jouw achterdeur of ramen in de serre als je echt gaat voor goede geluidsdemping en isolatie van het huis. Probeer het zelf en installeer nu jouw nieuwe ruiten!