Foto van elektrische fietsen op straat

Gaat het fietsen minder makkelijk dan vroeger? Of wil je graag lange afstanden afleggen, maar liever niet in de auto stappen? In beide gevallen is een elektrische fiets misschien wat je nodig hebt! Ik overwoog al langer een elektrische fiets te kopen en ben inmiddels in het bezit van een e-bike. Ik ben er ontzettend blij mee, maar heb bij het kopen wel wat dingen geleerd die ik graag met je deel.

Steeds meer mensen maken dankbaar gebruik van dit handige, milieuvriendelijke vervoermiddel. Een elektrische fiets kopen kan bij speciaalzaken of de lokale fietsenzaak, als deze elektrische fietsen in het assortiment heeft. Maak wel altijd een proefrit op een elektrische fiets. Zo bepaal je meteen of de fiets geschikt is voor jou. Onderschat de snelheid waarmee een elektrische fiets zich voortbeweegt echt niet. Elektrische fietsen beschikken over krachtige accu’s waardoor je tot wel 25 kilometer per uur aflegt op een dergelijke fiets. De meeste mensen moeten dan ook even wennen aan een elektrische fiets, maar willen daarna nooit meer terug. Dat gold in elk geval wel voor mij

Ik gebruik mijn elektrische fiets nu vooral voor woon-werkverkeer. Het is dan niet nodig in de auto te stappen, maar je komt als fietser ook niet vermoeid aan op je bestemming. De elektrische fiets is dan ook een handig alternatief voor fiets én auto. Als je overstapt op een elektrische fiets en de auto laat staan draag je bovendien bij aan een schoner milieu. Is de afstand tot jouw werk slechts enkele kilometers? Dan kan een elektrische fiets je helpen vaker op de fiets naar het werk te gaan. Ik merk zeker een verschil en pak vaker de (elektrische) fiets!

Technische aspecten van een elektrische fiets

Als je een elektrische fiets wilt aanschaffen zijn een aantal dingen relevant. De prijs is natuurlijk van belang, afhankelijk van je budget. Daarnaast is de actieradius belangrijk. Dit is de afstand die je kunt afleggen met een opgeladen accu. De actieradius verschilt per merk en model. Als je geen langere ritten maakt dan 25 kilometer hoef je geen fiets met een grote, dure accu te kopen. Je betaalt dan waarschijnlijk voor opties die je niet gebruikt. De accu van uw fiets laad je  thuis eenvoudig op met de meegeleverde stekker. De meeste accu’s geven aan hoeveel energie er nog in zit. Het is uiteraard mogelijk een extra accu te kopen. Ik doe dat ook. Zo gebruik ik één accu op de fiets terwijl de andere thuis oplaadt.

Stijlvolle elektrische fiets

Ik wilde natuurlijk wel een stijlvolle elektrische fiets. Een elektrische damesfiets of elektrische herenfiets met een luxe zadel en mooie afwerking is geen uitzondering meer, dus ik had ruime keuze uit mooie modellen. Het is dus niet nodig alleen te kijken naar de technische aspecten van een elektrische fiets! Het oog wil immers ook wat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *