Bij het kopen van een huis moet er aan veel dingen gedacht worden: het inrichten van de woonruimte, veranderen van het adres overal en het aanpassen aan een nieuwe ruimte. Daarnaast zijn er natuurlijk vele financiële zaken die geregeld moeten worden. Niet onbelangrijk daarbij: een hypotheekrente afsluiten. Dit kan allemaal voor best veel stress zorgen, zeker als het niet helemaal duidelijk is wat een hypotheekrente precies inhoudt en waar opgelet moet worden. Daarom staat hieronder een lijstje met een paar belangrijke aspecten.

Wat is een hypotheekrente?

Een hypotheek bestaat uit 3 onderdelen: een lening, de aflossing en de verzekering. De lening is het geleende bedrag, hier komt de hypotheekrente op. Dit wordt elke maand geïncasseerd. Bij de aflossing wordt de lening terugbetaald. Dit kan in verschillende vormen. De verzekering slaat op de soort verzekering die bij een hypotheek afgesloten kunnen worden. Dit zijn de levensverzekering (uitkering na overlijden) en de woonlastenverzekering (uitkering na arbeidsongeschiktheid en/of werkeloosheid).

Zoals gezegd komt er op de lening een hypotheekrente. Dit rentetarief verschilt per aanbieder. De hypotheekrente heeft rechtstreeks invloed op de maandlasten voor een koper, waardoor ook de gemiddeld huizenprijs beïnvloed wordt. Zo heeft hypotheekrente veel invloed op de huizenmarkt. Het is dus zeker belangrijk om een goede hypotheek af te sluiten met een hypotheekrente die bij de situatie past. Hypotheekrente.nl vergelijkt verschillende hypotheekrentes en maakt de keuze maken een stuk gemakkelijker. Maar waar moet er op gelet worden bij het afleggen van een hypotheekrente?

Rentevaste periode

Een rentevaste periode is een periode waarin de rente niet gewijzigd kan worden. De periode kan zelf bepaald worden, in overeenstemming met de hypotheekverstrekker. Dit is een voordeel van het betalen bij hypotheekrente, omdat er zekerheid ontstaat over het bedrag dat betaald moet worden. Daartegenover staat wel dat de rente en woonlasten zullen stijgen hoe langer de rentevaste periode duurt.

Looptijd

Natuurlijk is het ook belangrijk om te letten op de looptijd van de hypotheek. In Nederland is dit meestal 30 jaar, maar dit is niet voor iedereen het meest geschikt. Bij mensen die snel zullen pensioneren na het afsluiten van een hypotheek, is het misschien fijner om een hypotheek te hebben die minder lang loopt. De rente zal daarbij iets hoger worden.

Hypotheekvorm

Naast de looptijd en de rentevaste periode is het ook nog belangrijk om na te denken over de hypotheekvorm. Dit zijn de verschillende manieren waarop een hypotheek afgelost kan worden. De gekozen hypotheekvorm heeft invloed op de hypotheekrente. Alle vormen hebben, zoals alles, zijn eigen voor- of nadelen. Het is dus erg belangrijk om goed uit te vinden wat de beste hypotheekvorm is voor de situatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *