De periode van scripties schrijven en afstudeeronderzoeken uitvoeren is weer van start gegaan. Menig bachelor- en masterstudent waagt zich aan de laatste fase van het opleiding om hoopt na hun afstudeerperiode een eerlijk verdient diploma in ontvangst te mogen nemen. Voor het zo ver is moet alleen die scriptie nog wel even geschreven worden en dat lijkt voor sommige studenten makkelijker gezegd dan gedaan. In dit blog geven we je daarom graag een aantal (praktische) tips die je gaan helpen tijdens deze laatste fase.

Begin

Klinkt het te simpel? Het hoeft ook niet moeilijker dat dit te zijn! Een afstudeeronderzoek is een behoorlijke klus en je schrijven van je scriptie, daar gaat gewoon veel tijd in zitten. Sommige studenten weten dan ook niet zo goed waar of hoe ze moeten beginnen. Dit resulteert in uitstelgedrag en van uitstel komt afstel. Begin daarom gewoon ergens met schrijven. Je kunt dit later altijd nog aanpassen als het nodig is. Veel studenten beginnen bijvoorbeeld met de situatieschets voor hun onderzoeksvoorstel en schrijven deze wel twee of drie keer overnieuw en dat is helemaal niet erg. Gaandeweg ontdek je waar je naartoe wil en ga je hier en daar je teksten bijschaven.

Maak een planning

Klinkt ook te simpel? Toch lopen studenten vaak tegen het probleem aan dat ze geen planning hebben of geen duidelijk planning hebben gemaakt voor zichzelf. Je onderzoek neemt behoorlijk wat tijd in beslag en je hebt daar geen maanden of jaren de tijd voor. Vaak gebeurt dit in een periode van 20 weken en die 20 weken zijn sneller voorbij dan je denkt. Kijk dus wanneer je, je scriptie voor de eerste keer moet inleveren en plan ruim van achter naar voren. Op deze manier kan je goed inschatten wat en wanneer je wel deel van je onderzoek moet gaan doen of gaan schrijven.

Zorg voor de juiste middelen

Waar ga je, je scriptie op schrijven? Meestal doen studenten dit op een laptop of computer maar is jouw laptop daar wel geschikt voor? Of sterker nog, wat doe je als je laptop halverwege het schrijven van je scriptie er opeens mee ophoudt? Zorg ten alle tijden dat je de juiste middelen hebt voor het schrijven van je scriptie en liever nog ervoor dan erna? Werkt jouw macbook bijvoorbeeld niet meer naar behoren? Wacht dan niet te lang met deze te laten repareren. Een macbook reparatie in Amsterdam kan meestal dezelfde dag of in twee dagen worden uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *