Manieren om je huis groter te laten lijken

Zelf heb ik nooit echt grote huizen gehad die heel ruim waren. Al vaak creëren kleinere huizen met bijvoorbeeld een kleine woonkamer een krap gevoel. Toch heb ik door de jaren heen een aantal manieren geleerd waarop je je kleine huis ruimer en groter kan laten lijken. In deze blog vertel ik je over deze manieren en wie weet kun jij een ‘groot’ huis creëren.

Veel licht

Wat vooral een krap en benauwd gevoel kan geven, is als een kamer heel donker is. Zelf hele grote woonkamers kunnen klein lijken doordat er te weinig natuurlijk licht naar binnen schijnt. Een truc die dus goed werkt is om ervoor te zorgen dat er veel licht naar binnen komt. Ik deed dit bijvoorbeeld door middel van een schuifpui. De achterkant van mijn huis had eerst maar weinig ramen en een deur naar de tuin. Aan deze kant liet ik vervolgens een grote schuifpui met zwarte kunststof kozijnen plaatsen. Dit gaf zoveel meer licht in mijn woonkamer, waardoor het meteen een stuk groter oogde. Bovendien zorgde de zwarte kunststof kozijnen voor een soort contrast, waardoor dit effect nog groter werd.

Een aanbouw

Hoewel je je huis niet altijd groter kan maken in het oppervlak, zijn er wel veel andere manieren om meer ruimte te creëren. Zelf heb ik afgelopen jaar een dakkapel laten plaatsen. Dit zorgde meteen voor meer ruimte, omdat je met een aanbouw als deze letterlijk meer ruimte in je huis creëert. Ook zorgde de dakkapel voor een ruimer gevoel. Dit heeft te maken met de vorige tip. Door een dakkapel komt er ook extra veel licht naar binnen. Ik plaatste mijn dakkapel op de zolder, waar in eerste instantie maar weinig licht naar binnen kon komen. Deze nieuwe aanbouw maakte de zolder meteen een stuk ruimer.

Overige manieren

Er zijn nog talloze kleine manieren om je huis groter te laten lijken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld om veel spiegels op te hangen. Als je een spiegel op een goede plek ophangt, zie je hierin de weerspiegeling van de kamer. Hierdoor lijkt het alsof de kamer twee keer zo groot is als dat hij daadwerkelijk is. Andere manieren om een ruimte groter te doen lijken, is door vooral lichte kleuren op je muren te gebruiken. Donkere muurverf kan al snel een kleiner gevoel geven. Hoewel dit wel knus is, kun je beter voor lichte kleuren gaan als je doelt op een ruime kamer.