Zelf paddo’s of wiet kweken: hier moet je op letten

Vind je het leuk of handig om zelf je paddo’s of wiet te gaan kweken? Dan zijn daar volop mogelijkheden voor. In een goede smart shop hebben ze vaak setjes waar je direct zelf mee aan de slag kan. Maar zijn deze voor iedereen geschikt? En hoe zit het met de regels? Kun je de wiet en paddo’s die je zelf hebt gekweekt veilig gebruiken?

Hoe begin je?

Het zelf kweken van wiet of paddo’s hoeft niet heel lastig te zijn. Zeker voor paddo’s hoef je maar heel weinig in huis te halen. Hier zijn kant-en-klare kweeksetjes voor in de handel, die het heel gemakkelijk maken om zelf te beginnen met kweken. Simpelweg wat water toevoegen en zorgen voor de juiste temperatuur, zo’n 23 graden Celsius, en binnen de kortste keren heb je je eigen paddenstoelen. Deze kun je direct gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te drogen. Wel zo prettig misschien, als je een flinke oogst hebt. Vries je ze na het drogen ook nog eens in, dan zijn ze helemaal heel erg lang houdbaar.

Waar je voor het kweken van paddo’s nauwelijks groene vingers hoeft te hebben, moet je bij wiet al ietsjes meer je best doen. Een belangrijk deel van het proces is het laten ontkiemen van de zaden. Ze alleen maar in de grond stoppen en hopen op het beste, is vaak niet genoeg. De zaadjes eerst rustig laten ontkiemen en laten uitgroeien tot feitelijk een heel klein plantje, geeft een grotere kans op goede planten. Voor meer informatie over wietzaadjes kun je terecht bij Zamnesia.

Waar moet je op letten?

Ga je zelf aan de slag met het kweken van paddo’s of wiet, dan kun je het best aankloppen bij een goede smart shop. Hier vind je wietzaadjes van goede kwaliteit en kweeksets voor paddo’s waar je direct mee aan de slag kunt. Ook kunnen ze je hier goed adviseren over de verschillende soorten en over hoe je te werk kunt gaan.

Het zelf kweken van paddo’s is volledig legaal voor eigen gebruik. Je kunt je kweeksetje dus gerust in de vensterbank plaatsen, geen probleem. Het kweken van wietplanten is in principe niet legaal, maar in Nederland kennen we wel een gedoogbeleid. Je mag vijf wietplanten voor eigen gebruik in huis hebben zonder dat je strafbaar bent. Komt de politie langs, dan zullen deze in beslag worden genomen. Een eventuele strafzaak zal door het Openbaar Ministerie wegens het gedoogbeleid worden geseponeerd, je wordt dus niet vervolgd of veroordeeld.